Yen doet goede zaken dankzij risicoaversie en positieve cijfers

10-08-2018 17:07
De Japanse Yen heeft tijdens de laatste handelsdag van deze week goede zaken gedaan, mede als gevolg van de internationale spanningen. Door dat laatste is het risicoaversie op valutamarkten toegenomen en daar profiteert de Japanse Yen van. De goede koersontwikkeling van de Yen houdt ook verband met binnenlandse macro-economische cijfers.

Yen profiteert van BBP-groei

Doorgaans hebben dergelijke cijfers relatief weinig effect op de koers van de Japanse valuta. Dat is deze keer anders. Het gaat om het Japanse bruto binnenlands product (BBP), wat in het tweede kwartaal van dit jaar met 0.5 procent is gegroeid. Dat blijkt uit een voorlopige raming, die hoger is dan de gemiddelde voorspelling (0.3 procent). In de eerste drie maanden van dit jaar kromp het Japanse bruto binnenlands product nog met 0.2 procent.

Euro lijdt onder vrees voor besmetting

Samen met de Amerikaanse Dollar en Zwitserse Frank behoort de Yen tot de best presterende valuta’s vandaag. Door de vrije val van de Turkse Lira neemt de vrees voor besmetting van het financieel systeem van de eurozone toe. Om die reden heeft de Euro vandaag koersverliezen geleden, hoewel de Australische Dollar nog slechter presteert. De crisistoespraak van de Turkse president heeft weinig zorgen weggenomen en de Euro blijft kwetsbaar voor verdere verliezen.

Herstel dankzij BBP cijfers

Het Britse Pond had vandaag te maken met een neerwaartse trend, maar heeft zich daarna licht hersteld. Die laatste ontwikkeling is het gevolg van positieve cijfers inzake het Britse bruto binnenlands product in het tweede kwartaal (+ 0.4 procent). “Het herstel in het tweede kwartaal komt overeen met de verwachtingen van de Bank of England, die tijdens de vergadering van augustus voor de tweede keer in tien maanden de rente verhoogde,” zo zei Chris Williamson, hoofdeconoom bij IHS Markit.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Yen doet goede zaken dankzij risicoaversie en positieve cijfers' bijdraagt aan uw kennis.