Vier procent minder Duitse fabrieksorders in juni

06-08-2018 15:00
Het aantal fabrieksorders in de Duitse industrie lag in juni 4 procent lager dan in mei, zo blijkt uit cijfers van het Statistische Bundesamt. Deze ontwikkeling houdt verband met de handelsoorlog op mondiaal niveau en het betreft de grootste terugval sinds januari 2017. Marktvolgers en andere deskundigen gingen uit van een afname van 0.5 procent.

Terugval was al aangekondigd

Eerdere cijfers van het Duitse statistiekbureau lieten zien dat de fabrieksorders in mei 2.6 waren toegenomen in vergelijking met april. De terugval in juni komt niet als een verrassing aangezien diverse Duitse concerns eerder al aangaven dat de handelsoorlog ten koste van hun winsten zou gaan. De cijfers van juni laten zien dat de Duitse industrie de prijs betaalt voor de mondiale handelsspanningen.

Buitenlandse orders stevig afgenomen

De terugval in juni is vooral te wijten aan de afgenomen orders uit het buitenland. Die lagen namelijk 4.7 procent lager dan in mei. Ook de orderontvangst uit andere lidstaten van de eurozone viel terug (- 2.7 procent), terwijl de bestellingen uit de rest van de wereld met circa 6 procent terugliepen. Het aantal orders vanuit Duitsland lag 2.8 procent lager.

Gevolgen handelsspanningen merkbaar

“De teleurstellende cijfers inzake de fabrieksorders in juni vormen een voorzichtig bewijs dat de handelsspanningen z’n weerslag op de Duitse economie hebben. Die ontwikkeling belooft weinig goeds voor de prognoses inzake de industrie voor de tweede helft van het jaar”, zo liet Carsten Brzeski, hoofdeconoom Duitsland bij ING, optekenen.

Handelsoorlog China versus VS

China maakte vrijdag bekend dat men importbelastingen ter waarde van 60 miljard dollar op producten uit de VS zal heffen. Die zullen van kracht worden als Amerika met additionele belastingen op goederen uit China komt. De aankondiging door de Chinese regering is een antwoord op de importbelastingen ter waarde van 200 miljard dollar op Chinese producten, die de VS deze week waarschijnlijk wereldkundig maakt.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Vier procent minder Duitse fabrieksorders in juni' bijdraagt aan uw kennis.