Werkgelegenheid VS met 213000 toegenomen in juni

06-07-2018 16:16
De Amerikaanse werkgelegenheid is vorige maand met 213.000 gestegen, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van arbeid. Daar staat tegenover dat het werkloosheidspercentage is gestegen tot 4 procent. Na het begin van de recessie eind 2007 volgde een periode van gestage groei, waardoor de werkloosheid in de VS inmiddels is gedaald tot het laagste peil in decennia.

Koersverliezen voor Dollar en Yen

Ondanks de positieve cijfers inzake de Amerikaanse werkgelegenheid is de Dollar vandaag gedaald. Die koersontwikkeling houdt verband met het feit dat lonen in de VS minder zijn gestegen dan verwacht. In juni kwam het werkloosheidspercentage uit op 3.8 procent, zo valt te lezen in het rapport van het ministerie van arbeid. De Japanse Yen is vandaag stabiel ten opzichte van de Dollar, maar is gedaald versus diverse andere belangrijke valuta’s.

Loongroei blijft achter bij groei

Volgens sommige managers is het lastig om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden, waardoor meer bedrijven zich beroepen op gedetineerden of mensen met een handicap. Ondanks het tekort aan geschoold personeel blijven bedrijven in veel Amerikaanse sectoren huiverig ten aanzien van significante loonsverhogingen. De gemiddelde uurlonen liggen 2.7 procent hoger dan een jaar geleden, terwijl dat tijdens vorige periodes van groeiende werkgelegenheid op 3.5 procent of meer per jaar lag.

Gestegen en gedaalde lonen

“Het is zeker niet meer de arbeidsmarkt van vroeger,” zo zei Diane Swonk, hoofdeconoom bij Grant Thornton. “Er zijn bepaalde sectoren, zoals vrachtvervoer, waar de lonen stijgen, maar in magazijnen zijn de lonen juist gedaald, en betaalt men momenteel slechts 12 à 13 Dollar per uur,” aldus Swonk.

Handelsoorlog vormt grote bedreiging

De Amerikaanse economie heeft te maken met verschillende bedreigingen, waaronder de escalerende handelsconflicten met belangrijke handelspartners, zoals de EU, China, Canada en México. Gister meldde de Federal Reserve dat sommige bedrijven geplande investeringen hebben terug geschaald of uitgesteld als gevolg van de handelsspanningen. De Amerikaanse centrale bank waarschuwt voor meer bedrijven die dat voorbeeld volgen als de handelsconflicten escaleren.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Werkgelegenheid VS met 213000 toegenomen in juni' bijdraagt aan uw kennis.