Japanse Yen sterk ondanks wisselend beeld Tankan rapport

02-07-2018 15:52
De Japanse valuta is deze handelsweek relatief goed begonnen, wat enigszins opmerkelijk is gezien het laatste Tankan-rapport. Het gaat om de index inzake het bedrijfssentiment in de Japanse industrie, die in het tweede kwartaal terugliep tot 21, ten opzichte van 24 in het vorige kwartaal. Analisten en andere deskundigen hadden op een peil van 22 gerekend.

Marginale winst niet-productiesectoren

Daar staat tegenover de Tankan graadmeter voor wat betreft het bedrijfssentiment in niet-productiesectoren, die is gestegen van 23 naar 24. Experts gingen uit van een onveranderd peil. Ondertussen blijft het marktsentiment last houden van de internationale handelsspanningen. De Amerikaanse regering van Trump heeft de focus van China naar de Europese Unie verlegd.

Aussie Dollar en Yen leveren terrein in

Tijdens de eerste handelsdag van deze week heeft de Yen koersverlies geleden versus de Amerikaanse Dollar. Laatstgenoemde valuta presteert vandaag erg sterk, terwijl de Australische Dollar is gedaald ten opzichte van alle belangrijke valuta’s. De zwakke koersontwikkeling van de Aussie Dollar houdt waarschijnlijk verband met de aanhoudende vrees voor een handelsoorlog tussen de VS en diens handelspartners.

Gevolgen voor economische transitie

Analisten denken dat een escalerende handelsoorlog met de VS een zware wissel op de Chinese economie zal trekken. Op 6 juli gaan de nieuwe Amerikaanse tarieven op Chinese goederen ter waarde van $34 miljard in. Die handelsspanningen zetten China’s transitie naar een consumptiegerichte economie op het spel gezien de stelselmatig stevige verliezen van de Yuan versus de Amerikaanse Dollar, volgens analisten.

Groeiverwachting in gevaar

De inkoopmanagersindex inzake de Chinese industrie daalde in juni tot 51.5 na een peil van 51.9 in mei. Tegelijkertijd liet de index met betrekking tot Chinese exportorders een lager niveau zien (49.8), wat duidt op krimp. Tot 2017 zwakte de groei van de Chinese economie zes jaar lang af, terwijl de expansie vorig jaar uitkwam op 6.9 procent. Voor dit jaar rekent de overheid op een economische groei van 6.5 procent, wat mogelijk in gevaar komt als gevolg van de handelsoorlog met de VS.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Japanse Yen sterk ondanks wisselend beeld Tankan rapport' bijdraagt aan uw kennis.