Scherpe koersdaling Pond door zwakke economische cijfers

11-06-2018 15:51
Het Britse Pond is vandaag flink gedaald als gevolg van cijfers die duiden op een zwakke economische ontwikkeling. Het gaat daarbij om de fabrieksproductie die in april 1.4 procent lager lag. Dat is de grootste achteruitgang in bijna zes jaar tijd, volgens het Office for National Statistics (ONS). Het herstel in de bouwsector was in april bescheiden, zo blijkt uit een ander rapport.

Kans op renteverhoging neemt toe

Tijdens de eerste handelsdag van deze week heeft het Pond 0.75 cent verloren. Daarmee neemt de noodzaak van een renteverhoging toe, volgens analisten. “Door deze cijfers nemen de zorgen en economische onzekerheden voor de Bank of England mogelijk toe. De kans is erg klein dat het monetair beleidscomité van de centrale bank de rente tijdens de bijeenkomst van volgende week ongewijzigd laat,” zo zei Howard Archer, hoofd economisch adviseur voor de EY ITEM Club.

Zwakke mondiale vraag en binnenlandse markt

De fabrieksproductie in het Verenigd Koninkrijk daalde in april met 1.4 procent in vergelijking met maart. Dat is de grootste terugval sinds oktober 2012. Daar staat tegenover dat de industriële productie in april 0.8 procent afnam. “De internationale vraag is verder afgenomen en de binnenlandse markt blijft zwakt,” aldus ONS statisticus Rob Kent-Smith.

Grootste handelstekort sinds september 2016

Verder is de bouwproductie in april op maandbasis met 0.5 procent gestegen, na een terugval van 2.3 procent in maart. Daarnaast was het Britse handelstekort in april het grootst sinds september 2016, vooral als gevolg van de afgenomen export van vliegtuigen, farmaceutische producten en machines. Het tekort op de handelsbalans voor goederen en diensten is opgelopen tot 5.28 miljard Pond, ten opzichte van 3.22 miljard Pond in maart. Het tekort voor alleen goederen steeg tot 14.04 miljard Pond in april, wat de grootste stijging sinds september 2016 is.

Verdere aanscherping noodzakelijk

Vorige week verklaarde Dave Ramsden, vicegouverneur van de Bank of England, dat de recente cijfers overeenkomen met hun prognose dat de zwakke start van de economie tijdelijk van aard zou zijn. Ramsden doelt daarmee op het herstel van het consumentenvertrouwen en lenen, alsmede de verbetering van de detailhandelsverkopen en bedrijfsenquêtes. De vicegouverneur van de Britse centrale bank steunt het standpunt dat een verdere aanscherping van het monetair beleid gedurende de voorspelde periode noodzakelijk is als de economie zich ontwikkelt zoals verwacht.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Scherpe koersdaling Pond door zwakke economische cijfers' bijdraagt aan uw kennis.