Koersverlies Euro door toegenomen risicoaversie

27-06-2018 15:59
De Europese eenheidsmunt heeft deze woensdag terrein ingeleverd als gevolg van zorgen over een mogelijk escalerend handelsconflict. Zowel de Amerikaanse Dollar als de Japanse Yen heeft vandaag juist geprofiteerd van die spanningen. De Chinese Yuan is gedaald tot de laagste koers in zes maanden, ondanks gestegen winsten bij industriële bedrijven in China.

Euro betaalt prijs voor mogelijke handelsoorlog

Sommige valuta’s blijven last houden van het scenario van een handelsoorlog tussen de VS en China. De Euro is er daar een van, terwijl ook de politieke crisis in Duitsland en onzekerheid over een EU-top een negatief effect op de koersontwikkeling van de Europese eenheidsmunt hebben. Vandaag is de Euro gedaald tot de laagste koers sinds 22 juni, terwijl de Greenback terreinwinst heeft geboekt ten opzichte van een mandje van zes andere belangrijke valuta’s.

Wachten op duidelijkheid EU-top

“De invloed van het handelsconflict op valutamarkten blijft aanzienlijk,” zo zei Thu Lan Nguyen, analist bij Commerzbank. “In het bijzonder binnen Europa ligt de focus op de EU-top van deze week. Ik verwacht niet dat de koers van de Euro een specifieke kant op beweegt zolang er niet enige duidelijkheid over de top is,” zo voegde Nguyen eraan toe.

Handelsheffingen voer voor overleg

President Donald Trump en Jean-Claude Juncker bespreken binnenkort de gespannen handelsverhoudingen tussen Amerika en de EU. Op dit moment is nog niet duidelijk wanneer. Daarbij gaat het vooral om de onlangs ingevoerde handelstarieven. De VS kwam met heffingen op staal en aluminium uit Europa, terwijl de EU bestaande heffingen op een aantal producten uit de VS verhoogde. Een handelsoorlog ligt op de loer aangezien de regering-Trump additionele heffingen heeft aangekondigd, die de auto-industrie in de EU zullen treffen.

Rem op economische groei wereldwijd

De centrale bank van China heeft de middenkoers van de Yuan tot het laagste niveau in zes maanden verlaagd. Marktvolgers en andere experts gingen er vanuit dat Beijing de koers van de Yen verder zou laten afzwakken om de impact van de handelstarieven opgelegd door de VS te verkleinen. Analisten van Société Générale verwachten dat de aanhoudende handelsspanningen de mondiale groei zullen drukken, waarmee het beste van de huidige economische cyclus voorbij lijkt.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Koersverlies Euro door toegenomen risicoaversie' bijdraagt aan uw kennis.