Japanse overheid gaat uit van geleidelijk economisch herstel

19-06-2018 16:13
Japan heeft de prognose inzake de economie ongewijzigd gelaten en gaat uit van een stapsgewijs herstel. Dat blijkt uit het maandelijks economisch rapport van juni, wat aangeeft dat politici overtuigd blijven van een bescheiden herstel na de krimp in het eerste kwartaal. “De Japanse economie herstel geleidelijk,” zo is te lezen in het rapport.

Japanse consumentenuitgaven in de lift

Verder houdt de Japanse overhead vast aan de eerdere raming die uitgaat van een herstel van de consumentenbestedingen. Dat geldt ook voor de verwachting dat de investeringsuitgaven geleidelijk stijgen. In de afgelopen maanden kochten Japanners meer consumentenelektronica en gaven ze meer geld uit in restaurants. Tegelijkertijd lieten belangrijke indicatoren zien dat bedrijfsinvesteringen in Japan zijn toegenomen.

Twijfels over veerkracht Japanse economie

In de eerste drie maanden van dit jaar kromp de Japanse economie op jaarbasis met 0.6 procent. Dat was onder andere het gevolg van een zwakke consumptie en daarmee kwam een einde aan de langste groeireeks sinds de zeepbeleconomie van de jaren tachtig. Volgens veel economen was de krimp in het eerste kwartaal van tijdelijke aard, maar er zijn twijfels over het herstel als gevolg van de toegenomen dreiging van handelsprotectionisme.

Handelsoorlog op komst

De Amerikaanse regering van Donald Trump kwam onlangs met heffingen van 50 miljard Dollar op Chinese producten. Het Chinese ministerie van handel heeft handelstarieven van dezelfde omvang aangekondigd, waardoor de kans op een volledige handelsoorlog is toegenomen. Trump heeft heffingen op staal en aluminium ingevoerd, wat ook gevolgen heeft voor Japanse bedrijven. De Amerikaanse president bekritiseert ook het lage Japanse importpeil inzake Amerikaanse voertuigen.

Kwalitatieve en kwantitatieve tegenmaatregelen

Vandaag dreigde Trump met aanvullende heffingen op Chinese goederen met een importwaarde van 200 miljard Dollar. Peking heeft gereageerd met additionele importbelastingen op producten uit de VS. Volgens de Amerikaanse president gaan de nieuwe heffingen in als de Chinese handelspraktijken niet veranderen. Het Chinese ministerie van handel heeft kwalitatieve en kwantitatieve maatregelen aangekondigd als reactie op de aangekondigde heffingen door de VS.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Japanse overheid gaat uit van geleidelijk economisch herstel' bijdraagt aan uw kennis.