Yen zwakt af ondanks solide macro economische cijfers

30-05-2018 15:48
De koersontwikkeling van de Japanse valuta is vandaag relatief soft ondanks sterke macro-economische rapporten uit Japan. Het verbeterend marktsentiment is de belangrijkste reden achter de betrekkelijk zwakke handelsdag voor de Yen. Tegelijkertijd heeft de Euro vandaag stevige koerswinsten ten opzichte van de Amerikaanse Dollar geboekt.

Japanse detailhandelsverkopen overtreffen verwachtingen

Uit officiële cijfers blijkt dat de Japanse detailhandelsverkopen in april 1.6 procent hoger lager dan een jaar geleden. Marktvolgers en economen hadden gerekend op een plus van 0.9 procent. In maart was er sprake van een groei op jaarbasis van 1.0 procent. De index inzake het consumentenvertrouwen in Japan komt deze maand uit op 43.8, ten opzichte van 43.6 in april. Die meting komt overeen met de marktverwachtingen. Deze positieve cijfers hebben de Yen vandaag geen duwtje in de rug kunnen geven.

Japanners profiteren van voedingsmiddelen voordeeltje

Marcel Thielant, senior econoom Japan bij Capital Economics, noemt de gestegen detailhandelsverkopen imposant. “We verwachten dat de detailhandelsverkopen op maandbasis met 2.3 procent zijn toegenomen. Het gaat om het grootste volume sinds de btw-verhoging in 2014. In alle categorieën stegen de verkoopwaardes en Japanse consumenten lijken de lagere voedselprijzen te gebruiken om meer geld aan andere dingen uit te geven,” zo liet Thielant optekenen.

Sterke Duitse detailhandelscijfers

Ook Duitsland komt met positieve cijfers inzake de detailhandelsverkopen. Volgens het federale statistiekbureau gaat het om een stijging op maandbasis van 2.3 procent in april, wat veel meer is dan de verwachte plus van 0.7 procent. In vergelijking met vorig jaar bedraagt de stijging 1.2 procent, wat net iets lager is dan de verwachtingen.

Italiaanse tegenwind voor Euro

Andere cijfers laten zien dat de Duitse werkloosheid met 11.000 is gedaald, terwijl een afname van 10.000 was verwacht. Daarmee komt het werkloosheidscijfer uit op 5.2 procent, wat lager is dan het verwachte peil van 5.3 procent. De Euro vaart wel bij de positieve cijfers uit Duitsland en heeft terrein gewonnen versus de Amerikaanse Dollar. Tegelijkertijd heeft de Euro last van de politieke onzekerheid in Italië en hoge rente op tweejarige Italiaanse staatsobligaties.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Yen zwakt af ondanks solide macro economische cijfers' bijdraagt aan uw kennis.