Euro verliest terrein versus Dollar door Italiaanse coalitievorming

18-05-2018 15:19
De Euro heeft vandaag een klein verlies geleden ten opzichte van de Greenback. Die koersontwikkeling is het gevolg van angst voor de nieuwe regering in Italië, bestaande uit Lega en de Vijfsterrenbeweging. Aanvankelijk was er op financiële markten optimisme toen bekend werd dat beide partijen een coalitie gingen vormen in het Zuid-Europese land.

Vrees voor EU- scepsis

Dat optimisme heeft inmiddels plaatsgemaakt voor angst dat de nieuwe regering een eurosceptische koers zal varen, wat zou leiden tot meer druk op de EU en eurozone. Uit de meest recente plannen blijkt dat de coalitie van Lega en de Vijfsterrenbeweging twijfels heeft over het lidmaatschap van de eurozone, wat ook geldt voor de bestaande maatregelen om het begrotingstekort terug te dringen.

Duidelijke boodschap aan Italiaanse coalitie

Dergelijke plannen druisen in tegen de idealen van de eurozone. Onlangs liet Valdis Dombrovskis, vicevoorzitter van de Europese Commissie, in dat kader het volgende optekenen: “Fiscale discipline en minder schulden zijn van enorm belang. Onze boodschap aan de nieuwe regering in Italië is dat men op koers blijft.”

Hogere inflatie absolute vereiste

Ook de gestegen Duitse producenten- en groothandelsprijzen in april hebben de Euro geen duwtje in de rug kunnen geven. Daarmee is de kans groter geworden dat de algehele inflatie in de eurozone in de toekomst zal stijgen. Voor de Europese Centrale Bank (ECB) is een hogere inflatie een absolute vereiste om de rente te verhogen.

Fed frustreert winsten Dollar

Ondertussen heeft de Amerikaanse Dollar deze vrijdag een marginale winst geboekt ten opzichte van de Euro. Door recente uitlatingen door Federal Reserve officials zijn verdere winsten voor de Greenback uitgebleven. Tegelijkertijd liet Robert Kaplan van de Federal Reserve Bank Dallas doorschemeren dat hogere rentes noodzakelijk zijn aangezien de Amerikaanse economie ongeveer volledige tewerkstelling heeft bereikt.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Euro verliest terrein versus Dollar door Italiaanse coalitievorming' bijdraagt aan uw kennis.