Koersdaling Yen versus Dollar ondanks positieve productiecijfers

24-04-2018 08:57
De Japanse Yen is deze handelsweek begonnen met verliezen ten opzichte van de Greenback. Die koersontwikkeling is opmerkelijk gezien het optimistisch rapport van Markit over de Japanse productie. Daarnaast presteert de Yen vandaag matig versus andere valuta’s, hoewel de Japanse valuta wel terrein terugwon ten opzichte van de Euro.

PMI gestegen

Markit kwam vandaag met de Nikkei Flash Japan Manufacturing Purchasing Managers’ Index (productie inkoopmanagersindex (PMI)) voor april. Die graadmeter is gestegen tot 53.3 (bijgesteld voor seizoensinvloeden) nadat er in maart sprake was van een peil van 53.1. De stijging is conform de verwachtingen van marktvolgers en andere kenners.

Yen minder aantrekkelijk

Ondanks de positieve ontwikkeling van de inkoopmanagersindex inzake de Japanse productie heeft de Yen het vandaag moeilijk. Valutakenners vermoeden dat het te maken heeft met signalen die erop duiden dat de relatie tussen Noord- en Zuid Korea herstelt. Om die reden verbetert het marktsentiment, waardoor ‘veilige valuta’s’, zoals de Yen, minder aantrekkelijk worden voor beleggers.

Exportorders gedaald

De stijging van de inkoopmanagersindex is een teken dat de Japanse economie herstelt na een onverwachtse terugval in het eerste kwartaal. Tegelijkertijd blijkt uit een ander rapport dat het aantal exportorders voor het eerst in meer dan 1.5 jaar is afgenomen. Die laatste ontwikkeling houdt verband met de geleidelijke koersstijging van de Yen die een negatief effect op het concurrentievermogen van exporterende bedrijven in Japan heeft.

Zorgen over Japanse export

Sinds de start van 2018 is de Yen al zo’n 4 procent gestegen ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. Sommige economen maken zich zorgen over de Japanse export. Zeker als de Yen blijft stijgen, zullen de exportprijzen verder oplopen. Uit ramingen blijkt dat de Japanse economie in het eerste kwartaal op jaarbasis met 0.5 procent is gegroeid. Dat zou een afzwakking betekenen aangezien er in het vierde kwartaal van vorig jaar sprake was van een expansie van 1.6 procent.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Koersdaling Yen versus Dollar ondanks positieve productiecijfers' bijdraagt aan uw kennis.