Chinese export aanzienlijk afgenomen in maart

13-04-2018 14:24
Geheel tegen de verwachting in is de Chinese export vorige maand op jaarbasis met 2.7 procent teruggelopen, zo blijkt uit cijfers. Marktvolgers en andere deskundigen gingen uit van een toename van 10 procent. In februari was er nog sprake van een significante groei (+ 44.5 procent). Het is de eerste krimp sinds februari vorig jaar, volgens Chinese autoriteiten.

Exportexpansie van 14.1 procent

Ondanks de terugval vorige maand is er over de periode januari t/m maart sprake van een exportgroei van 14.1 procent. De Chinese import viel juist hoger uit dan werd verwacht en groeide in maart met 14.4 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2017. Het handelstekort is daarmee opgelopen tot circa $5 miljard, terwijl er in maart een surplus van $33.7 miljard was.

Export meer gestegen dan import

Het handelstekort met de VS is in het eerste kwartaal van dit jaar met 19.4 procent opgelopen tot $58.25 miljard. De export naar Amerika steeg met 14.8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, terwijl de import uit de VS met 8.9 procent toenam. Deskundigen verwachten niet dat de handelsspanningen afzwakken als gevolg van het opgelopen handelsoverschot tussen beide landen.

Significant meer profijt

De cijfers van vandaag laten zien dat China in verhouding aanzienlijk meer profijt heeft van de bilaterale handel met de VS. Beijing roept Washington vandaag op geduldig te blijven te midden van oplopende spanningen met betrekking tot de handelsbetrekkingen. Vorige maand kwam Donald Trump met een reeks nieuwe handelstarieven op Chinese producten. Ook riep hij op de oneerlijke bilaterale handelsrelaties te herzien.

Niet op zoek naar voordelen

Het Chinese douanebureau herhaalde vandaag het standpunt van de overheid dat men niet op zoek is naar voordelen ten aanzien van handelspartners. “We streven niet naar een positieve handelsbalans. Het is de markt die de huidige handelsverhoudingen vormgeeft,” zo liet een woordvoerder van het Chinese douanebureau vandaag optekenen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Chinese export aanzienlijk afgenomen in maart' bijdraagt aan uw kennis.