Japanse Yen profiteert van risicoaversie, Dollar onder druk

27-03-2018 10:30
Tijdens de laatste handelsdag van deze week doet de Japanse Yen goede zaken als gevolg van de toegenomen risicoaversie. Laatstgenoemde ontwikkeling houdt verband met de dreigende handelsoorlog tussen de VS en China, waardoor investeerders hun heil in veilige beleggingen zoeken. De Amerikaanse Dollar lijdt juist onder de stijgende handelsspanningen.

Grootste stijging in bijna 3 jaar

Volgens kenners hebben de positieve macro-economische cijfers uit Japan nauwelijks invloed op de koerswinsten van de Yen. Zo steeg de Japanse kern consumentenprijsindex in februari op jaarbasis met 1 procent, terwijl de meeste marktvolgers uitgingen van een plus van 0.9 procent. Het betreft de grootste stijging sinds april 2015.

Alle ogen gericht op handelsoorlog

Ondanks die optimistisch cijfers lijken handelaren meer aandacht te hebben voor de op handen zijnde handelsoorlog. Gister kondigde Donald Trump importheffingen aan op Chinese producten, waarmee op jaarbasis een bedrag van 60 miljard Dollar is gemoeid. Daarmee reageert de Amerikaanse president op de economische agressie vanuit China. De VS beschuldigt Peking van diefstal van technologieën en Amerikaanse rechten op intellectuele creaties.

Negatief voor Greenback

De Amerikaanse Dollar heeft juist last van de economische fricties tussen de VS en China. Vandaag is de koers van de Greenback voor het eerst in 16 maanden gedaald versus de Japanse Yen. Gister nam de druk op de Dollar al toe na de Amerikaanse handelssancties tegen China. Volgens marktvolgers is de kans klein dat de economische spanningen tussen beide landen op korte termijn afzwakken.

Controversiële aanstelling

Ook de aanstelling van John Bolton als nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten doet de Greenback geen goed. De 69-jarige Bolton staat bekend om zijn agressieve diplomatieke standpunten en voorheen adviseerde hij George Bush. De voormalig Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties vervangt luitenant-generaal Herbert Raymond McMaster. Marktvolgers vrezen oplopende geopolitieke spanningen met Bolton als nationale veiligheidsadviseur.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Japanse Yen profiteert van risicoaversie, Dollar onder druk' bijdraagt aan uw kennis.