Euro in de lift als ECB kwantitatieve verruiming beëindigt

07-03-2018 08:57
De gemeenschappelijke valuta van de eurozone profiteert waarschijnlijk van een omslag in het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Marktvolgers verwachten dat bestuursleden tijdens de bijeenkomst van aanstaande donderdag besluiten om de kwantitatieve verruiming te beëindigen. Dat moet het startsein zijn voor een inflatiestijging.

Definitief einde financiële crisis

Als de ECB besluit om de kwantitatieve verruiming af te bouwen, laat het daarmee blijken dat het ergste van de financiële crisis achter de rug is. Ook betekent beëindiging van het stimulipakket dat het herstel nu begonnen is. Met de kwantitatieve verruiming is maandelijks een bedrag van 60 miljard euro gemoeid, en mogelijk beëindigt de ECB dat obligatie opkoopprogramma eind dit jaar.

Uitbreiding van stimulipakket

De Europese Centrale Bank heeft lange tijd beweerd dat men bereid is om het genoemde programma uit te breiden om de verslechterde economische situatie in de eurozone het hoofd te bieden. In 2015 begon de monetaire autoriteit met de kwantitatieve verruiming op het moment dat de inflatie maand na maand terugliep en de eurozone als geheel bedreigd werd door een nieuwe recessie.

Geleidelijk en voorzichtig

Deskundigen gaan er vanuit dat de ECB met verbeterde groeivoorspellingen komt. De monetaire autoriteit zal onderstrepen dat beëindiging van de kwantitatieve verruiming geleidelijk en voorzichtig zal gebeuren. Het stimuleringsprogramma moest de eurozone economie stimuleren en de inflatie richting de doelstelling van de ECB stuwen.

Gunstig voor koersontwikkeling Euro

De Euro stijgt donderdag waarschijnlijk ten opzichte van het Pond als reactie op het besluit van de Europese Centrale Bank om het monetair beleid te wijzigen. Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING, bevestigt dat een dergelijk besluit goed nieuws betekent voor de Euro. Tegelijkertijd voorziet Brzeski een lichte koersdaling van de gemeenschappelijke valuta in het geval van een hele kleine en voorzichtige communicatiewijziging.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Euro in de lift als ECB kwantitatieve verruiming beëindigt' bijdraagt aan uw kennis.