Duitse detailhandelsverkopen opnieuw gedaald

02-03-2018 15:26
Duitse shoppers zijn in januari wederom thuisgebleven, waardoor het verwachte herstel in de detailhandelsverkopen achterwege is gebleven. Het is de tweede maand op rij dat Duitse consumenten minder geld uitgaven in de detailhandel. De omzet liep in januari met 0.7 procent terug in vergelijking met de vorige maand, volgens het Statistisches Bundesamt.

Groei lager dan doorsnee voorspelling

Marktvolgers en andere deskundigen gingen uit van een groei van 0.9 procent. In vergelijking met dezelfde maand in 2017 was er in januari sprake van een groei van 2.3 procent. Dat is weliswaar beter dan in december, maar ruim onder de gemiddelde voorspelling van 3.5 procent.

Kritiek op spaarquote en exportfocus

De cijfers zijn teleurstellend voor mensen die hopen dat Duitsland zich minder op buitenlandse handel richt voor wat betreft de economische groei. In het afgelopen jaar was de krachtige Duitse economie een belangrijke factor in het herstel van de eurozone dat steeds wijder verbreid raakt. Tegelijkertijd bekritiseren diverse partijen, waaronder het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en het Witte Huis, de hoge spaarquote en focus op export.

Duitse consumptie gestagneerd

Cijfers inzake het bruto binnenlands product (BBP) lieten vorige week zien dat de Duitse economie in het vierde kwartaal met 0.6 procent groeide. In het derde kwartaal van vorig jaar kwam de economische expansie uit op 0.7 procent. De export steeg in de laatste drie maanden van 2017 met 2.7 procent, terwijl de import 2 procent hoger lag. Tegelijkertijd stagneerde de consumptie in het vierde kwartaal en in de tweede helft van 2017 was er zelfs sprake van krimp.

Werkloosheidscijfers overtreffen verwachtingen

Verder daalde de Duitse werkloosheid in februari meer dan werd verwacht, terwijl de werkgelegenheid in januari een recordhoogte bereikte. Beide ontwikkelingen onderstrepen de kracht van de arbeidsmarkt die als katalysator dient voor de economische groei in Duitsland. Cijfers van het Bundesanstalt für Arbeit laten zien dat de werkloosheid, bijgesteld voor seizoensinvloeden, in februari met 22.000 afnam, waarmee het totaal op 2.393 miljoen uitkwam.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Duitse detailhandelsverkopen opnieuw gedaald' bijdraagt aan uw kennis.