Pond stijgt door grotere kans op renteverhoging

26-02-2018 21:15
Het Britse Pond heeft vandaag koerswinsten geboekt versus de Amerikaanse Dollar na uitlatingen door een bestuurslid van de Bank of England afgelopen weekend. Ook sterke cijfers inzake de Britse vastgoedsector vergroten de kans op een renteverhoging in de nabije toekomst. 70 procent van de marktdeelnemers verwacht een renteverhoging in mei.

Renteverhoging eerder op korte termijn

De rentes in het Verenigd Koninkrijk stijgen eerder op korte termijn dan op lange termijn, zo liet Dave Ramsden afgelopen weekend in een interview met de Sunday Times optekenen. De vice-gouverneur van de Bank of England is één van de meest agressieve bestuursleden voor wat betreft het monetair beleid.

Loongroei van 3 procent

“Alle ogen zijn gericht op het eerste deel van dit jaar voor wat betreft de lonen aangezien de Bank of England een groei van 3 procent heeft voorspeld,” zo verklaarde Ramsden in het genoemde interview. “Ik acht de kans groter dat de Bank of England binnenkort de rente verhoogt in plaats van in een later stadium.”

Geen angst voor hogere rente

Ook door de cijfers inzake de Britse vastgoedsector is de kans op een renteverhoging groter geworden. Daarbij gaat het om het aantal goedgekeurde hypotheken. In januari kwam dat aantal uit op 40.117, terwijl analisten uitgingen van en 35.920. In december ging het om 36.085 goedgekeurde hypotheekaanvragen. Die stijging laat zien dat het vooruitzicht van hogere rentetarieven geen invloed heeft op huiseigenaren en investeerders.

Remmend effect op Pond

Toespraken van premier Theresa May en oppositieleider Jeremy Corbyn zullen deze week de koersontwikkeling van het Pond beïnvloeden. Beide sprekers zullen hun standpunten ten aanzien van de Brexit en vooral het handelsakkoord met de EU toelichten. “Ik betwijfel of de toespraken de situatie omtrent de Brexit voldoende ophelderen. In de nabije toekomst zal het gebrek aan duidelijkheid een remmend effect op het Pond hebben,” zo zei Lee Hardman, valuta-analist bij MUFG.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Pond stijgt door grotere kans op renteverhoging' bijdraagt aan uw kennis.