Japanse economie op koers voor achtste opeenvolgende kwartaalgroei

02-02-2018 13:37
De Japanse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar waarschijnlijk opnieuw gegroeid, zo blijkt uit een opiniepeiling onder 19 analisten. Dat zou het achtste opeenvolgende kwartaal van economische expansie betekenen. De geënquêteerde analisten zien de robuuste export en solide binnenlandse vraag als katalysators voor de groei.

Langste reeks sinds 1986 - 1989

Het zou bovendien de langste groeireeks betekenen sinds de periode april – juni 1986 en januari – maart 1989, toen de Japanse economische zeepbel op z’n hoogtepunt was. In het vierde kwartaal zwakte het groeitempo op jaarbasis waarschijnlijk af tot 2.5 procent. Analisten verwachten dat die afzwakking van tijdelijke aard is. De verwachte groei op jaarbasis zou een plus van 0.2 procent betekenen ten opzichte van het derde kwartaal in 2017.

Waakzaamheid blijft noodzakelijk

“De Japanse economie trekt waarschijnlijk aan dankzij de stevige binnen- en buitenlandse vraag als gevolg van de herstellende mondiale economie,” zo zei Yusuke Ichikawa, senior econoom bij het Mizuho Research Institute. “We moeten echter waakzaam blijven voor wat betreft fluctuaties op financiële markten, wat ook geldt voor een afzwakking van de groei in China en geopolitieke risico’s omtrent Noord-Korea,” zo voegde Ichikawa eraan toe.

Duurdere import en hogere olieprijzen

Verder laat de enquête zien dat het Japanse handelsoverschot terugloopt als gevolg van het feit dat de import van de nieuwste smartphone modellen duurder wordt, terwijl ook de olieprijzen stijgen. Daar staat tegenover dat de export waarschijnlijk solide blijft door robuuste verschepingen van goederen, zoals auto’s en apparatuur voor halfgeleiderproductie.

Vijfde kwartaal van toegenomen kapitaaluitgaven

De kapitaaluitgaven lagen in het vierde kwartaal 1.1 procent hoger, zo laat de mediane voorspelling zien. Dat zou het vijfde opeenvolgende kwartaal van groei betekenen. Die verwachte expansie wordt toegeschreven aan toegenomen investeringen in apparatuur en installaties als gevolg van tekorten aan arbeidskrachten en de sterke vraag van halfgeleiderproducenten.

Loongroei te zwak

Hogere lonen zijn evident voor wat betreft een meer wijdverbreide spreiding van de voordelen die het herstel met zich meebrengt. Veel analisten verwachten een loonstijging van minder dan 3 procent, wat te zwak is om de consumptie een boost te geven. “Waakzaamheid voor hogere vaste kosten zit diepgeworteld bij bedrijven,” zo liet Shinichiro Kobayashi van Mitsubishi UFJ Research and Consulting optekenen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Japanse economie op koers voor achtste opeenvolgende kwartaalgroei' bijdraagt aan uw kennis.