Eurozone inflatie in januari gedaald tot 1,3 procent

23-02-2018 16:07
Vorige maand is de inflatie in het eurogebied verder teruggelopen, zo blijkt uit cijfers van Eurostat. In januari kwam de geldontwaarding uit op 1.3 procent, ten opzichte van 1.4 procent in de laatste maand van vorig jaar. Ook op jaarbasis lag het inflatiepeil vorige maand aanzienlijk lager dan in januari 2017 toen er sprake was van een peil van 1.8 procent.

Grote contrasten binnen EU

Het Europese statistiekbureau meldt verder dat de inflatie voor de Europese Unie als geheel in januari uitkwam op 1.6 procent, versus 1.7 procent een maand eerder. De geldontwaarding in Nederland bedroeg 1.5 procent, wat iets hoger is dan het doorsneepeil in het eurogebied. In Cyprus was er sprake van een negatieve inflatie (-1.5 procent), terwijl in Griekenland (+0.2 procent) en Ierland (+0.3 procent) de inflatie zeer laag was. Voor wat betreft de hoogste inflatie van de EU springen Estland en Litouwen (+3.6 procent) en Roemenië (+3.4 procent) er bovenuit.

Verder verwijderd van doelstelling

Door de verder gedaalde inflatie raakt de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) steeds verder uit beeld. Die mikt namelijk op een peil van iets onder de 2 procent. Politici hadden deze ontwikkeling voorspeld, alsmede een tijdelijke inflatiedruk. De ECB heeft al miljarden euro’s aan staatsobligaties opgekocht om geld in het bankensysteem te pompen. Daarmee probeert men ook de inflatie richting de doelstelling te stuwen, maar dat sorteert voorlopig weinig effect.

Prijsontwikkeling volatiele productgroepen

De prijzen van onbewerkte voedingsmiddelen stegen in januari met 0.7 procent ten opzichte van de vorige maand. Op jaarbasis was er sprake van een plus van 1.1 procent. Tegelijkertijd stegen energieprijzen vorige maand met 1.8 procent in vergelijking met december vorig jaar. Op jaarbasis was er in januari sprake van een plus van 2.2 procent, zo is te lezen in het rapport van Eurostat.

Kerninflatie licht gestegen

Sommige economen hechten meer waarde aan de kerninflatie, die prijzen van energie en voedingsmiddelen niet meeneemt vanwege het volatiele karakter. Ook prijzen van tabak en alcohol worden niet meegewogen bij het berekenen van de kerninflatie omdat die doorgaans stijgen als gevolg van belastingmaatregelen. In januari kwam de kerninflatie op jaarbasis uit op +1 procent, ten opzichte van 0.9 procent in de voorgaande drie maanden.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Eurozone inflatie in januari gedaald tot 1,3 procent' bijdraagt aan uw kennis.