Britse Pond in de lift door stijgende inflatie

13-02-2018 16:24
De Britse valuta heeft vandaag koerswinsten geboekt ten opzichte van de concurrentie nadat cijfers lieten zien dat de geldontwaarding in januari is toegenomen. Daarbij gaat om de inflatie op jaarbasis die vorige maand uitkwam op 3 procent, zo blijkt uit cijfers van het Office for National Statistics (ONS). Veel economen gingen uit van een stijging van 2.9 procent.

Kleinere stijging dan vorig jaar

Volgens het ONS waren het vooral prijzen van een reeks recreatieve en culturele producten en diensten die bijdroeg aan de inflatiestijging. Die prijzen daalden minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Daar staat tegenover dat de prijzen van brandstof minder stegen dan in januari 2017. “Zowel benzine- als dieselprijzen pieken al meer dan drie jaar, wat z’n weerslag zal hebben op de koopkracht,” zo zei Simon Williams van RAC.

Kerninflatie gunstig voor Pond

Voor het Pond is de kerninflatie relevanter. Laatstgenoemde graatmeter kwam in januari uit op 2.7 procent, terwijl analisten een peil van 2.6 procent hadden voorspeld. “Mijn onderzoek laat zien dat de volgende marktbeweging sterk zal samenhangen met de kerninflatie,” aldus Marshall Gittler van ACLS Global. “In dit geval suggereert het dat de kerninflatie waarschijnlijk positief is voor het Pond, ondanks een mogelijk afzwakkende algehele inflatie,” zo voegde Gittler eraan toe.

Winsten blijven beperkt

In eerste instantie steeg de koers van het Britse Pond als reactie op de inflatiecijfers van vandaag. Die trend heeft geen vervolg gekregen, waardoor de winst versus de Dollar beperkt is gebleven. Dat geldt ook voor de koersbeweging van het Pond ten opzichte van de Euro. Kwesties gerelateerd aan de Brexit blijven de Britse valuta waarschijnlijk frustreren, terwijl onderliggende economische kerngegevens de weg vrijmaken voor een sterkere Pond.

In lijn met BoE prognoses

Het ongewijzigde inflatieniveau van 3 procent in januari is in lijn met de voorspelling van de Britse centrale bank. Daarnaast komt het overeen met het standpunt van de Bank of England (BoE) dat tegen het einde van de prognoseperiode van twee tot drie jaar consumentenprijzen boven de doelstelling van 2 procent blijven.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Britse Pond in de lift door stijgende inflatie' bijdraagt aan uw kennis.