Wisselende koersontwikkeling Yen na vrijgave inflatiecijfers

26-01-2018 15:09
De koers van de Yen is vandaag gestegen versus de Amerikaanse Dollar, maar de Japanse valuta heeft ten opzichte van de andere concurrenten juist koersverlies geleden. Dat wisselend beeld is het gevolg van de Japanse inflatiecijfers. Die laten zien dat de consumentenprijsindex (CPI) in december vorig jaar 0.9 procent hoger was dan in dezelfde periode in 2016.

Tokyo CPI iets lager dan verwacht

Ook in november was er sprake van een stijging van 0.9 procent. De meeste marktvolgers gingen uit van eenzelfde plus in december en kwamen dus niet bedrogen uit. De consumentenprijsindex voor Tokyo steeg in januari met 0.7 procent, terwijl experts hadden gerekend op een stijging van 0.8 procent. Haruhiko Kuroda, gouverneur van de Bank of Japan, spreekt vandaag tijdens het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Die toespraak heeft mogelijk gevolgen voor de koersontwikkeling van de Yen.

Voorstander van sterke Greenback

De Amerikaanse Dollar heeft deze vrijdag al meer dan een half procent verloren ten opzichte van een reeks valuta’s. Het zijn de naweeën van uitlatingen door senior VS officials deze week die de Greenback geen goed deden. Gister liet de Amerikaanse president weten dat hij voorstander is van een sterke Dollar, waarna de valuta verliezen versus de concurrentie deels goedmaakte. Volgens Donald Trump zou een stijgende koers van de Greenback de kracht van de Amerikaanse economie reflecteren.

Geest terug in de fles

Steven Mnuchin, minister van financiën, liet eerder deze week weten dat de Amerikaanse economie juist baat heeft bij een zwakke Dollar. “Doordat Trump de verwachting heeft uitgesproken dat de Greenback alsmaar sterker wordt, zal het voor Washington lastig zijn om de ‘zwakke Dollar’ geest weer terug in de fles te krijgen,” zo zei Viraj Patel valutastrateeg bij ING in Londen.

Strategieherziening mogelijk noodzakelijk

Volgens Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB), laten de recente economische cijfers zien dat er in Europa sprake is van een solide en breed gedragen economische groei. De stijging van de Euro is in de ogen van Draghi een bron van onzekerheid. Heroverweging van de ECB strategie is mogelijk noodzakelijk als Amerikaanse uitlatingen inzake het voordeel van een zwakke Dollar tot een gewijzigde monetaire situatie leiden, volgens de president.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Wisselende koersontwikkeling Yen na vrijgave inflatiecijfers' bijdraagt aan uw kennis.