Europese Centrale Bank handhaaft monetair beleid

25-01-2018 15:08
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft besloten om de rentes in het eurogebied niet te wijzigen. Uit de notulen van de vergadering in december bleek dat de monetaire autoriteit begin 2018 haar beleidsstandpunt zou heroverwegen. Tijdens de bijeenkomst van vandaag stemden de bestuursleden echter voor handhaving van het huidig monetair beleid.

Ongewijzigde rentetarieven

Daarmee blijft de basisrente ongewijzigd, hoewel sommige mensen hadden verwacht dat de ECB tijdens de eerste vergadering van dit jaar het monetair beleid zou aanpassen. Het besluit betekent dat banken geld kunnen blijven lenen bij de monetaire autoriteit tegen een tarief van 0 procent. Verder besloot de Europese Centrale Bank om de depositorente van -0.4 procent te handhaven.

Monetair beleidsbesluit zonder effect

Financiële markten reageerden nauwelijks op het besluit van de Europese Centrale Bank, wat ook voor de koersontwikkeling van de Euro geldt. De meeste analisten gingen er vanuit dat de monetaire autoriteit het huidig beleid zou handhaven. Tegelijkertijd sluiten bepaalde kenners niet uit dat de ECB later dit jaar de koers van de Euro probeert te drukken door het belang van kwantitatieve verruiming te onderstrepen.

Hoge Euro koers drukt inflatie

Voor de Europese Centrale Bank is de sterke Euro lastig omdat die de inflatie drukt, waardoor de export duurder wordt, en de import goedkoper. Sinds de start van 2018 staat de koerswinst van de Euro al op ruim 2 procent als gevolg van het feit dat het economisch herstel in steeds meer landen aantrekt. Dat vergroot de kans dat de ECB de stimuleringsmaatregelen eerder dan verwacht afbouwt. Economen en politici hebben hun economische prognoses voor diverse toonaangevende landen in Europa al naar boven bijgesteld.

Obligatie opkoopprogramma gehalveerd

Maandelijks koopt de Europese Centrale Bank staatsobligaties op ter waarde van €30 miljard, terwijl dat vorig jaar op €60 miljard lag. Dat inkoopprogramma is bedoeld om de economie van het eurogebied te stimuleren. In oktober spraken de bestuursleden van de centrale bank af om het stimuleringsbeleid dit jaar aanzienlijk af te bouwen, maar het opkopen van staatsobligaties gaat sowieso nog door tot en met september.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Europese Centrale Bank handhaaft monetair beleid' bijdraagt aan uw kennis.