Euro richting hoogste koers in drie jaar dankzij zwakke Dollar

22-01-2018 17:02
De Euro is deze maandag flink gestegen als gevolg van de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) het huidig monetair beleid handhaaft. Later deze week komen de bestuursleden van de ECB bij elkaar. De gemeenschappelijke valuta profiteert ook van de aantrekkende economische groei in Europa, terwijl ook de zwakke Dollar een steuntje in de rug is voor de Euro.

Overheidsdiensten op slot

Afgelopen vrijdag wisten de Republikeinen en Democraten in de Senaat niet tot een akkoord te komen over de begroting. Sindsdien zit op alle niet-essentiële overheidsdiensten een slotje, wat een negatief effect heeft op de koersontwikkeling van de Dollar. Het is mogelijk dat circa 800.000 ambtenaren de komende dagen onbetaald thuis komen te zitten. Daarbij gaat het in eerste instantie om medewerkers van dierentuinen, nationale parken, nationale monumenten, e.d.

Teller nu al op ruim 2 procent

Mede daardoor is de Euro versus de Greenback vandaag in de buurt van de hoogste koers in drie jaar gekomen. Tot dusver dit jaar staat de gemeenschappelijke valuta van het eurogebied op een winst van ruim 2 procent, nadat de Euro vorig jaar meer dan 10% won ten opzichte van de Amerikaanse Dollar.

Geen wijzigingen verwacht

Investeerders richten hun aandacht ook op beleidsbeslissingen in Japan en Europa. Vandaag en morgen komen bestuursleden van de Japanse centrale bank bij elkaar en analisten verwachten geen wijzigingen in het monetair beleid. Tegelijkertijd verwachten marktvolgers en andere deskundigen geen signalen die erop duiden dat de ECB het monetair beleid wijzigt. Analisten gaan er niet vanuit dat de ECB op korte termijn het stimuleringsprogramma afbouwt.

Licht herstel Japanse Yen

Ondertussen is het sentiment op aandelenmarkten licht positief, wat doorgaans gunstig is voor de koersontwikkeling van de Yen. De Japanse valuta wordt immers gezien als een veilige haven. Er zijn echter geen signalen die erop duiden dat het herstel van de Yen doorzet. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat handelaren in aanloop naar het monetair beleidsbesluit behoudender zijn. Dat besluit wordt morgen tijdens de Aziatische handelssessie wereldkundig gemaakt.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Euro richting hoogste koers in drie jaar dankzij zwakke Dollar' bijdraagt aan uw kennis.