Euro boekt opnieuw stevige koerswinst versus Greenback

12-01-2018 14:31
Tijdens de laatste handelsdag van deze week heeft de Euro uitstekende zaken gedaan ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. Het nieuws dat partijleiders in Duitsland een principeakkoord over de nieuwe coalitie hebben bereikt, is één van de drijvende krachten. De gemeenschappelijke munt bereikte vandaag versus de Greenback de hoogste koers sinds december 2014.

Dubbel steuntje in de rug

Dankzij het voorlopig akkoord tussen de Duitse christendemocraten en sociaaldemocraten verdwijnt de politieke onzekerheid bij onze oosterburen als sneeuw voor de zon. Daarnaast fungeren de notulen inzake de bijeenkomst van de Europese Centrale Bank (ECB) als een katalysator voor de koersontwikkeling van de Euro.

Renteverhoging eerder dan verwacht

Het gaat om de ECB vergadering van vorige maand, waarin gesproken werd over het verhogen van de rente. De notulen laten zien dat de kans bestaat dat die verhoging sneller dan gepland wordt doorgevoerd. Het overgrote deel van de deskundigen verwacht dat de Europese Centrale Bank eind 2018 met een initiële renteverhoging op de proppen komt.

Dominante katalysator

Volgens analisten zijn de notulen van de ECB vergadering de belangrijkste kracht achter de koerswinst van de Euro. “Uiteraard is een grote coalitie gunstiger voor de Euro dan een regering van drie partijen, waar direct na de verkiezingen discussie over was. Dat was echter al duidelijk en ik verwacht geen nieuwe ontwikkelingen op dat gebied,” zo zei Esther Reichelt, valutastrateeg bij Commerzbank in Frankfurt. “De ECB is echter de dominante factor voor de Euro,” aldus Reichelt.

Grootste tweedaagse stijging sinds augustus

De eenheidsmunt ligt vandaag op koers voor een plus van meer dan 1.5 procent, wat de sterkste tweedaagse ontwikkeling sinds augustus is. “Hoe sneller financiële markten zich realiseren dat het einde van de ECB verruiming in zicht is, hoe eerder men zich gaat afvragen wat de volgende stap is. Dat is namelijk de renteverhoging door de ECB en die is nog niet ingeprijsd,” zo liet Petr Krpata, valutastrateeg bij ING, optekenen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Euro boekt opnieuw stevige koerswinst versus Greenback' bijdraagt aan uw kennis.