Britse inflatie valt terug tot 3 procent

16-01-2018 16:03
In december is de inflatie in het Verenigd Koninkrijk gedaald tot 3 procent, ten opzichte van 3.1 procent in november. Het gaat om de eerste daling sinds juni vorig jaar en is vooral het gevolg van de impact van de vliegticketprijzen. Volgens het Office for National Statistics (ONS) is die invloed deze keer kleiner dan in dezelfde periode in 2016.

Mogelijke voorbode voor verdere dalingen

In het rapport van het Britse statistiekbureau valt verder te lezen dat ook de gedaalde prijzen van speelgoed en spellen bijdroegen aan de terugval in december. Het is nog te prematuur om te stellen dat de daling in december het startsein is voor een langere periode van inflatieafzwakking, volgens het Office for National Statistics.

Terugval tot 2 procent

Bij de Bank of England denken ze dat de inflatie eind 2017 z’n piek bereikte en dit jaar zal terugvallen tot 2 procent, wat overeenkomt met de doelstelling van de Britse centrale bank. Afgelopen jaar steeg de inflatie, deels als gevolg van de afgezwakte koers van het Pond. Die koersdaling hield verband met de brexit en zorgde ervoor dat de import voor Britse bedrijven duurder werd.

Weinig aanleiding tot snelle renteverhoging

In november verhoogde het monetair beleidscomité van de Britse centrale bank het belangrijkste rentetarief voor het eerst in meer dan een decennium (van 0.25 procent tot 0.5 procent). “De onderliggende prijsdruk blijft zwak en betekent dat er voor het monetair beleidscomité weinig reden is om haast te maken met de volgende renteverhoging,” zo zei Samuel Tombs, hoofdeconoom Verenigd Koninkrijk bij Pantheon Macroeconomics.

Zwakke Pond ongunstig voor inflatie

De ontwikkeling van de inflatie zal verder beïnvloed worden door die van het Britse Pond, die zich recentelijk heeft hersteld, maar nog ruim onder het niveau van voor de brexit staat. “De zwakke koers van het Pond vormde in de afgelopen vijftien maanden niet bepaald een steuntje in de rug voor de Bank of England,” aldus ex-Goldman Sachs econoom Jim O’Neill. “Een verdere koersstijging is zowel voor de centrale bank als voor Britse consumenten gunstig.”
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Britse inflatie valt terug tot 3 procent' bijdraagt aan uw kennis.