Rally Britse Pond dankzij brexit vorderingen

04-12-2017 17:13
Het lijkt erop dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie progressie boeken voor wat betreft de brexit onderhandelingen. Dat is goed nieuws voor het Britse Pond, dat om die reden vandaag stevige koerswinsten heeft geboekt. Financiële markten hebben vooral positief gereageerd op het nieuws dat beide partijen een akkoord hebben bereikt over de Ierse grens.

Mogelijke doorbraak

Vandaag zijn alle ogen gericht op de gezamenlijke lunch van Theresa May, premier van het Verenigd Koninkrijk, en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. Die afspraak moet leiden tot een doorbraak in de brexit onderhandelingen. May heeft ook een afspraak met Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad. Beide partijen hopen voldoende vooruitgang te boeken, onder andere op het gebied van de eindrekening en rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk.

Hoogste peil in 5 maanden

Ondertussen is de inkoopmanagersindex inzake de Britse bouwsector in november gestegen tot 53.1, ten opzichte van 50.8 in oktober. De woningbouw vormde de katalysator voor het herstel, terwijl commerciële en civieltechnische werken verder afnamen. Het peil in november markeert de hoogste waarde in 5 maanden. Desondanks hebben investeerders weinig aandacht voor de graadmeter van IHS Markit/CIPS aangezien politieke ontwikkelingen momenteel een hogere prioriteit genieten.

Boost voor Britse woningbouw

Philip Hammond, Brits minister van financiën, kondigde op 22 november een reeks maatregelen aan om de woningbouw te stimuleren. Al jaren loopt de bouw van woningen achter, wat heeft geleid tot een sterke stijging van de huizenprijzen in het Verenigd Koninkrijk. 70 procent van de respons op de enquête kwam voor de begrotingsrede binnen bij IHS Markit.

Solide maar onevenredig

Bezorgdheid onder bouwbedrijven hangt vooral samen met politieke en economische onzekerheid met het oog op de naderende uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, volgens Markit/CIPS. “Britse bouwbedrijven profiteerden in november van een solide, maar onevenredige verbetering van de marktomstandigheden,” zo zei Tim Moore, mededirecteur van IHS Markit.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Rally Britse Pond dankzij brexit vorderingen' bijdraagt aan uw kennis.