November markeert groeispurt Britse productiesector

01-12-2017 14:00
In november heeft de productiesector in het Verenigd Koninkrijk de grootste groei in meer dan vier jaar genoteerd. Dat groeicijfer is gebaseerd op de inkoopmanagersindex van IHS/Markit. Die graadmeter liet vorige maand een peil van 58.2 zien, wat de hoogste stand in 51 maanden is. Volgens IHS/Markit droeg vooral de export bij aan de groeispurt.

Kwartaalgroei van 2 procent

Volgens Rob Dobson, senior econoom en directeur bij IHS Markit, lijkt de Britse productie op kwartaalbasis met 2 procent te groeien. Die expansie is een heuse boost voor de economische groei in het Verenigd Koninkrijk. Eerder bleek uit cijfers van de Confederation of British Industry (CBI) dat het aantal productieorders in de periode september t/m november het record uit 1988 overtrof. Dat was mede het gevolg van de lagere koers van het Pond.

Buitenlandse investeringen fors toegenomen

Uit andere cijfers blijkt dat buitenlandse investeringen in het Verenigd Koninkrijk vorig jaar tot recordhoogte stegen. Diverse zeer grote overnames zorgden voor een stevige boost. Volgens het Office for National Statistics waren buitenlandse investeringen in het Verenigd Koninkrijk vorig jaar goed voor een bedrag van £145.6 miljard, ten opzichte van £25.3 miljard in 2015.

Belangrijke fusies

Drie belangrijke overnames in 2016:
• Brouwerijketen Anheuser-Busch InBev kocht brouwerij SAB Miller
• Softbank fuseerde met ARM Holdings (Britse producent van halfgeleiders en software)
• Royal Dutch Shell nam het Britse energiebedrijf BG Group over

Brexit geen effect op overnames

Het Britse volk stemde in juni 2016 voor een vertrek uit de Europese Unie. Volgens economen en andere deskundigen heeft de uitslag van dat referendum geen effect op bovenstaande cijfers gehad. Paul Hollingsworth, econoom Verenigd Koninkrijk bij Capital Economics, beweert dat de eerder genoemde overnames al voor de volksraadpleging gepland waren.

Terugval buitenlandse investeringen verwacht

Volgens Hollingsworth is het vrijwel onmogelijk in te schatten of de buitenlandse investeringen nog hoger zouden zijn uitgevallen als het referendum een andere uitslag had laten zien. “Ik verwacht dat de directe buitenlandse investeringen (DBI) in 2017 lager uitvallen, wat mede te maken heeft met het naderend uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'November markeert groeispurt Britse productiesector' bijdraagt aan uw kennis.