Japanse consumentenprijsindex licht gestegen in november

22-12-2017 13:02
Een enquête onder 19 economen laat zien dat de Japanse consumentenprijsindex (CPI) in november waarschijnlijk opnieuw is gestegen. Dat zou betekenen dat de graadmeter voor de elfde maand op rij een hoger peil laat zien. Het onderstreept bovendien de terughoudendheid van de inflatie ondanks de solide ontwikkeling van de Japanse economie.

Landelijk CPI 0.8 procent gestegen

De landelijke consumentenprijsindex, inclusief olieproducten, maar exclusief volatiele prijzen van verse voedselproducten, steeg waarschijnlijk met 0.8 procent, zo blijkt uit de enquête. Ook in oktober was er sprake van een stijging van 0.8 procent.

Inflatie 0.7 procent hoger

Volgens analisten zwakte het tempo waarin energieprijzen stegen af, maar de prijzen van olieproducten, zoals brandstof, gaven de kerninflatie een boost. Ramingen laten zien dat de kerninflatie in Tokyo, die een maand voor de landelijke data wordt vrijgegeven, in december 0.7 procent hoger lag in vergelijking met een jaar eerder. In november bedroeg de stijging op jaarbasis 0.6 procent.

Piek verwacht in 2018

“De bijdrage van energieprijzen aan de kerninflatie blijft dit kalenderjaar waarschijnlijk stabiel, maar zal pieken in 2018,” zo zei Yoshimasa Maruyama, hoofd markteconoom bij SMBC Nikko Securities. Op 26 december geeft het Japanse ministerie van binnenlandse zaken cijfers vrij inzake de inflatie.

Ruimhartig monetair beleid gehandhaafd

De centrale bank van Japan liet het monetair beleid gister ongewijzigd en gouverneur Haruhiko Kuroda onderstreepte de noodzaak van het geduldig handhaven van het zeer ruim beleid. Tegelijkertijd blijft de inflatie ver verwijderd van de doelstelling van de Bank of Japan (2 procent), ondanks het feit dat de economie aan kracht wint.

Twijfels over houdbaarheid stimuli

Sommige analisten verwachten dat de Japanse centrale bank het voorbeeld van de Federal Reserve volgt voor wat betreft aanscherping van het monetair beleid. Tot dusver heeft Kuroda het tegenovergestelde gedaan als gevolg van de lage inflatie, waardoor vraagtekens worden gezet bij de houdbaarheid van het stimuleringsprogramma van de Bank of Japan, volgens Marcel Thieliant van Capital Economics.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Japanse consumentenprijsindex licht gestegen in november' bijdraagt aan uw kennis.