Valutapaar Pond Dollar in de lift na positieve Britse handelsbalanscijfers

10-11-2017 14:31
Het valutapaar Pond/ Dollar heeft vandaag terreinwinst geboekt nadat cijfers inzake de Britse handelsbalans beter uitvielen dan verwacht. De cijfers komen van het Office for National Statistics. Tijdens de Europese handelssessie opende het valutapaar nog met koersverliezen, maar die werden snel goedgemaakt na gunstige Britse productiecijfers.

Industriële productie 2.5% hoger

Eén van de belangrijkste aandrijvers van de rally die het valutapaar vandaag beleefde, waren de cijfers omtrent de industriële productie in het Verenigd Koninkrijk. In september lag de Britse industriële productie op jaarbasis namelijk 2.5 procent hoger, terwijl marktvolgers uitgingen van een plus van 1.9 procent.

Fabrieksproductie met 2.7% gegroeid

Het Pond profiteerde deze vrijdag bovendien van cijfers inzake de fabrieksproductie in het Verenigd Koninkrijk. Die productie steeg op jaarbasis met 2.7 procent, wat hoger is dan de verwachte stijging van 2.4 procent.

Belangrijke katalysator

Desalniettemin was de handelsbalans in z’n geheel de voornaamste katalysator voor het valutapaar Pond/ Dollar, wat vandaag beter presteert dan analisten hadden verwacht. Het totale handelstekort liep in september met 700 miljoen Pond terug.

Import verder gestegen

In het derde kwartaal van dit jaar groeide het tekort op de Britse handelsbalans van 3 miljard Pond tot 9.5 miljard Pond, volgens het Office for National Statistics. De verder gestegen import van goederen is de belangrijkste oorzaak. Daarbij gaat het vooral om machines, ongedefinieerde goederen en brandstof, wat deels werd gecompenseerd door de afgenomen import van vliegtuigen.

Negatief Pond sentiment

Ondanks de korte rally van vandaag blijft het sentiment rondom het Pond veelal negatief. Dat is het gevolg van bezorgdheid over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, terwijl ook politieke schandalen binnen de regering van Theresa May ongunstig zijn voor de koersontwikkeling van de Britse valuta. Daarnaast liepen de activiteiten in de Britse bouwsector met 0.9 procent terug.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Valutapaar Pond Dollar in de lift na positieve Britse handelsbalanscijfers' bijdraagt aan uw kennis.