Inflatie Verenigd Koninkrijk ongewijzigd in oktober

14-11-2017 21:04
De inflatie in het Verenigd Koninkrijk kwam vorige maand uit op 3 procent, volgens cijfers van het Office for National Statistics (ONS). In oktober stegen de voedselprijzen, terwijl de brandstofprijzen daalden, zo is te lezen in een rapport van het Britse statistiekbureau. De prijzen van voedsel en alcoholvrije dranken stegen vorige maand op jaarbasis met 4.1 procent.

CPI ver verwijderd van doelstelling

Voor wat betreft de inflatie gaat het om de zogenaamde consumentenprijsindex (CPI). De Britse centrale bank, de Bank of England (BoE), had voorspeld dat de CPI deze herfst zou stijgen tot 3.2 procent. Dat is ruim boven de inflatiedoelstelling van de BoE die is vastgesteld op 2 procent. Mark Carney, gouverneur van de Britse centrale bank, had de minister van financiën schriftelijk tekst en uitleg moeten geven als de consumentenprijsindex tot boven de 3 procent was gestegen.

Zware tijden voor Britse consumenten

“Ondanks dat de Bank of England begin deze maand de rente heeft verhoogd als gevolg van zorgen over de hoge inflatie, zal het nog even duren voordat de inflatie in de buurt van de doelstelling komt,” zo zei Maike Currie, investeringsdirectrice bij de internationale vermogensbeheerder Fidelity International. “Veel Britse consumenten zitten al krap bij kas en zullen dat voorlopig blijven omdat de lonen achterblijven bij de hogere prijzen,” aldus Currie.

Producentenprijsindex gedaald

Mike Prestwood, hoofd inflatie bij het Office for National Statistics, benadrukt ook de gedaalde producentenprijzen als gevolg van de lagere prijzen van ruwe olie. De producentenprijsindex (PPI) meet de prijzen van goederen die producenten kopen en verkopen. Als de PPI stijgt, neemt daarna ook de inflatiedruk toe. In oktober lagen de prijzen af-fabriek op jaarbasis 2.8 procent hoger, terwijl marktvolgers en andere deskundigen op een plus van 2.9 procent hadden gerekend. In september was er sprake van een stijging van 3.3 procent.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Inflatie Verenigd Koninkrijk ongewijzigd in oktober' bijdraagt aan uw kennis.