Herstel Euro na koersverlies als gevolg van mislukte regeringscoalitie

20-11-2017 15:37
De Euro verloor vandaag aanvankelijk terrein door het nieuws dat Angela Merkel er niet in is geslaagd een coalitieregering te vormen. Daarna heeft de gemeenschappelijke valuta van de eurozone winsten geboekt ten opzichte van de meeste concurrenten. Daarmee heeft de Euro de eerder geleden verliezen van vandaag bijna helemaal goedgemaakt.

Bijval voor Euro

In september wonnen de christendemocraten van Merkel de parlementsverkiezingen in Duitsland, maar daarbij ging een aanzienlijk deel van de zetels verloren. Daarom zag de bondskanselier zich genoodzaakt een coalitie met andere partijen te vormen. Tot dusver hebben de onderhandelingen niet tot een nieuwe regering geleid. Desondanks maken beleggers zich geen zorgen, wat ook blijkt uit de solide ontwikkeling van Europese aandelenkoersen, wat ook de Euro vandaag een steuntje in de rug gaf.

Nieuwe verkiezingen of minderheidsregering

Merkel mikte op een coalitie bestaande uit haar eigen partij, CDU/CSU, met Bündnis 90/Die Grünen en de FDP. Die laatste partij is uit de onderhandelingen gestapt omdat men niet bereid was om nog meer concessies te doen. De kans is groot dat de Duitsers opnieuw naar de stembussen moeten na het mislukken van de onderhandelingen over een regeringscoalitie, hoewel een minderheidsregering ook nog tot de mogelijkheden behoort. Het was de bedoeling om zondag rond 18:00 uur de onderhandelingen af te ronden, maar het liep allemaal anders en de FDP hield het voor gezien.

Geen reden tot bezorgdheid

Ondanks de politieke onzekerheid in Berlijn maken economen zich geen zorgen over de economische ontwikkeling van Duitsland. In oktober had 5.6 procent van de beroepsbevolking geen betaalde baan, wat ook in september het geval was. Verder draait de Duitse productie op volle toeren, zo bleek uit cijfers voor september, toen er sprake was van een groei op jaarbasis van 3.6 procent. Tegelijkertijd lag de productie in september 1.6 procent lager in vergelijking met de sterke groei in augustus.

Duitse economie groeit gestaag verder

“De economie is met een groei van 2.5 procent in goede vorm, wat ook geldt voor het ondernemersvertrouwen, fiscaal overschot en de werkgelegenheid. Om die reden zijn grote besluiten voorlopig niet nodig,” zo zei Holger Schmieding, hoofdeconoom bij Berenberg. “Het is niet waarschijnlijk dat bedrijven hun investeringen aanzienlijk zullen afbouwen, waardoor de Duitse economie verder kan groeien te midden van de politieke onrust,” aldus Schmieding.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Herstel Euro na koersverlies als gevolg van mislukte regeringscoalitie' bijdraagt aan uw kennis.