Spanje boekt economische groei op jaarbasis van 3,1 procent

30-10-2017 15:45
In het derde kwartaal van dit jaar is de economie van Spanje 3.1 procent groter geworden, in vergelijking met dezelfde periode in 2016. Ook in het tweede kwartaal was er sprake van een expansie van 3.1 procent. Het gaat om een initiële prognose voor het derde kwartaal gemaakt door het Instituto Nacional de Estadística (INE).

Groei op kwartaalbasis licht afgenomen

In vergelijking met het tweede kwartaal bedroeg de economische groei in de periode juli – september 0.8 procent. In de periode april t/m juni kwam de expansie uit op 0.9 procent. De politieke spanningen hebben geen effect op de economische groei in het derde kwartaal, aangezien vooral na 1 oktober de onrust aanzienlijk toenam.

Groeiraming verlaagd

Door de onrust in de Spaanse autonome gemeenschap Catalonië gaan autoriteiten uit van een kleinere economische expansie voor volgend jaar. Waar men in eerste instantie uitging van een plus van 2.6 procent, rekent men nu op een groei van 2.3 procent in 2018.

Lagere consumentenuitgaven verwacht

De perikelen inzake de onafhankelijkheid van Catalonië hebben waarschijnlijk hun uitwerking op de consumentenuitgaven. Circa 20 procent van de economische activiteiten in Spanje vindt plaats in Catalonië, wat tevens de rijkste regio van het land is. Eind vorige week besloot de regering van Catalonië om zich onafhankelijk te verklaren, waarop Madrid besloot om het bestuur van de regio in het noordoosten over te nemen.

Inflatie marginaal gedaald

Uit andere cijfers blijkt dat de inflatie in Spanje deze maand licht is gedaald. Daarbij gaat het om een afname op jaarbasis van 0.1 procent. In oktober bedroeg de inflatie 1.8 procent. Deze ontwikkeling is in lijn met de meeste voorspellingen van analisten en andere deskundigen. De daling is vooral het gevolg van lagere brandstofprijzen. Vorige week voorspelde Mario Draghi, president van de ECB, dat de inflatie in de eurozone landen de komende maanden zal afzwakken.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Spanje boekt economische groei op jaarbasis van 3,1 procent' bijdraagt aan uw kennis.