Britse dienstensector herstelt in september

04-10-2017 15:55
De bedrijvigheid in de dienstensector van het Verenigd Koninkrijk is in september licht aangetrokken, zo blijkt uit cijfers. Het gaat om de inkopersindex van Markit/CIPS inzake de dienstensector. Die graadmeter liet vorige maand een peil van 53.6 zien, in vergelijking met 53.2 in augustus. Elke waarde boven de 50 betekent groei, alles daaronder krimp.

Hoogste prijsniveau sinds april

Desalniettemin loopt de dienstensector van het Verenigd Koninkrijk achter op die van de eurozone. Diens inkopersindex steeg in september sterk tot 55.8. Volgens IHS Markit zorgen stijgende kosten voor een gemiddelde prijsniveau in het Verenigd Koninkrijk dat sinds april niet meer zo hoog is geweest.

Grotere kans op renteverhoging

Chris Williamson, hoofdeconoom bij IHS Markit, verwacht dat de prijsdruk de kans vergroot dat de Britse centrale bank, de Bank of England, op korte termijn de rente verhoogt. Dat is volgens Williamson een lastig besluit omdat de groei van de Britse economie niet sterk genoeg is.

Matige economische groei

De beperkte activiteitengroei in de dienstensector in combinatie met een afname in de bouw- en productiesector betekent dat de Britse economie op koers ligt voor een matige groei van 0.3 procent in het derde kwartaal, volgens IHS Markit. Analisten zijn verdeeld over de betekenis van de inkopersindex inzake de dienstensector voor de economische groei.

Dienstensector nog niet uit slob

“Het peil van de inkopersindex inzake de Britse dienstensector laat zien dat de branche nog op een dood spoor zit. Dat zorgt voor twijfel of het monetair beleidscomité een renteverhoging in de komende maanden doordrukt,” zo zei Samuel Tombs, hoofdeconoom Verenigd Koninkrijk bij Pantheon Macroeconomics.

Geen reden om rente niet te verhogen

Die visie staat haaks op die van Paul Hollingsworth van Capital Economics. Door de stijging van de inkopersindex aangaande de dienstensector zwakt de angst dat de economie momentum verliest af, volgens Hollingsworth. “De Bank of England heeft voor het derde kwartaal een groei van 0.3 procent voorspeld en de graadmeter van IHS Markit vormt geen reden om de rente in november niet te verhogen,” zo liet Hollingsworth optekenen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Britse dienstensector herstelt in september' bijdraagt aan uw kennis.