Koersverlies Pond versus Dollar door zorgen over vrije handel

27-09-2017 14:24
De Britse valuta heeft vandaag terrein ingeleverd ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. Die koersbeweging houdt verband met het nieuws dat de VS een enorm heffing op vliegtuigen van Bombardier invoert. Het gaat om een verhoging van de invoerbelasting van 219,63 procent. Door dat besluit is de angst voor een nieuwe handelsoorlog toegenomen.

Onzekere toekomst Bombardier

Het besluit van het Amerikaans ministerie van handel is gunstig voor Boeing, maar bijzonder ongunstig voor het Canadese bedrijf Bombardier, dat naast vliegtuigen ook treinen bouwt. Bombardier is één van de grootste werkgevers van Noord-Ierland en alleen al het C-Series project is goed voor zo’n 1.000 arbeidsplaatsen.

Concurrentievervalsing

Volgens Boeing maakt Bombardier gebruik van subsidies van zowel de Canadese als Britse overheid, wat resulteert in oneerlijke concurrentie. Om die reden kan het Canadese bedrijf hun vliegtuigen onder de Amerikaanse kostprijs aanbieden. De verhoging van de invoerbelasting kan de doodsteek voor Bombardier betekenen, wat logischerwijs voor onrust onder het personeel zorgt.

Verwarring op financiële markten

Theresa May, premier van het Verenigd Koninkrijk, liet in een reactie weten dat ze ontgoocheld is na het besluit van het Amerikaans ministerie van handel. Het zorgt bovendien voor verwarring op financiële markten. Daarbij komt dat de Britse minister van buitenlandse zaken, Boris Johnson, vandaag bij de lancering van de nieuwe denktank Institute for Free Trade een toespraak houdt.

Niet wachten met aanscherping monetair beleid

De Amerikaanse Dollar profiteert van een uitspraak door Janet Yellen, president van de Federal Reserve. Yellen liet weten dat de centrale bank van de VS niet moet wachten met het aanscherpen van het monetair beleid totdat het inflatiepeil dichter in de buurt van de 2 procent komt. “De groei van de werkgelegenheid blijft ruim boven het door ons geraamde lange-termijn tempo dat gemiddeld genomen voldoende banen moet creëren voor nieuwkomers op de arbeidsmarkt,” aldus Yellen.

Marktsentiment versus Dollar niet positief

Marktvolgers verwachten dat de Amerikaanse centrale bank in december met de volgende renteverhoging komt. De Dollar boekt deze week mogelijk meer koerswinsten als meer bestuursleden van de Fed zich uitspreken voor verscherping van het monetair beleid. Toch blijft het Dollar-sentiment of valutamarkten niet bijster positief, wat onder andere het gevolg is van onzekerheid over de belastingplannen van Trump en de sluimerende spanningen met Noord-Korea.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Koersverlies Pond versus Dollar door zorgen over vrije handel' bijdraagt aan uw kennis.