Japanse overheid blijft gematigd optimistisch over economie

25-09-2017 16:58
De overheid van Japan is ook in september betrekkelijk optimistisch voor wat betreft de nationale economie. Tegelijkertijd signaleert men dat het herstel zich uitbreidt en aan kracht wint ondanks de lage inflatie. In het maandelijks economisch rapport voor september is de overheid ook optimistisch over de consumentenbestedingen en export.

Indicatoren wijzen richting gestage groei

“De Japanse economie herstelt zich gestaag,” zo is te lezen in het rapport van het Cabinet Office. Het is de vierde opeenvolgende maand dat de overheid de economische beoordeling handhaaft. Verder houdt Tokyo vast aan de verwachting dat de investeringsuitgaven, export en productie aantrekken. Datzelfde geldt voor de consumptie die gestaag groeit.

Vertrouwen in Japanse economie

Het rapport van het Cabinet Office volgt op het besluit van de Japanse centrale bank vorige week om het monetair beleid ongewijzigd te laten. Dat wordt gezien als een blijk van vertrouwen in de Japanse economie, wat ook uit cijfers inzake de export, consumptie en arbeidsmarkt blijkt. Die wijzen allemaal richting een gezonde groei van de economie.

Inflatie laag ondanks omvangrijke stimuli

Analisten en andere deskundigen verwachten dat de economische groei de komende kwartalen doorzet. Desondanks blijft de inflatie ruim onder de doelstelling van de Bank of Japan, waardoor sommige economen hun vertrouwen in het monetair beleid van de centrale bank hebben verloren. Ondanks vier jaar van omvangrijke stimuleringsmaatregelen blijft de inflatie laag (rond de 0.5 procent), terwijl de Japanse centrale bank op een peil van 2 procent mikt.

Mogelijk vervroegde verkiezingen

Er bestaan ook twijfels over de koers van het economisch beleid vanwege het gerucht dat Shinzo Abe het Japanse lagerhuis op korte termijn ontbindt. Dat betekent logischerwijs dat de minister-president vervroegde verkiezingen moet schrijven. Kenners verwachten dat de regering van Abe in dat geval de meerderheid behoudt, hoewel een lage opkomst ongunstig zou zijn voor het doorvoeren van structurele hervormingen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Japanse overheid blijft gematigd optimistisch over economie' bijdraagt aan uw kennis.