Euro begint handelsweek goed dankzij positieve inflatiecijfers

18-09-2017 14:46
De gemeenschappelijke valuta van de eurozone heeft de opwaartse trend deze maandag voortgezet. Die koersbeweging is vooral het gevolg van de inflatiecijfers die een vrij positief beeld laten zien. Het gaat om de eurozone consumentenprijsindex (CPI) van augustus, die 1.5 procent steeg versus een plus van 1.3 procent in de voorgaande maand.

Koersverlies op komst door verkiezingen

Door de gunstige inflatiecijfers, afkomstig van Eurostat, heeft de Euro vandaag koerswinsten geboekt. Tegelijkertijd verwachten experts dat de gemeenschappelijke munt van de eurozone later deze week terrein verliest als gevolg van politieke onzekerheid. Dat laatste heeft te maken met de federale verkiezingen in Duitsland die gepland staan voor 24 september, wat zorgt voor een afwachtende houding onder speculanten.

Nederlandse inflatie in lijn met gemiddelde

Volgens het statistiekagentschap bedroeg de inflatie voor de Europese Unie als geheel 1.7 procent in augustus. De geldontwaarding in Nederland kwam vorige maand, in vergelijking met augustus 2016, uit op 1.5 procent. Daarmee komt de inflatie in ons land overeen met het doorsnee cijfer van het eurogebied.

Grote contrasten binnen eurozone
De volgende drie landen noteerden de hoogste inflatie in augustus volgens Eurostat:

• Litouwen: 4.6 procent
• Estland: 4.2 procent
• Letland: 3.2 procent

Verder laten cijfers van het Europese statistiekbureau zien dat in Ierland de geldontwaarding het kleinst was (0.4 procent). Ook de Cypriotische inflatie was met 0.5 procent laag, wat ook voor de Griekse en Roemeense geldontwaarding (0.6 procent) geldt.

Drukkend effect op inflatie

In het rapport van Eurostat is te lezen dat met name de prijzen van vliegreizen, hotels en brandstof aanmerkelijk hoger waren dan in dezelfde maand in 2016. Daar staat tegenover dat de prijzen van telecomdiensten daalden, wat een dempende werking op de geldontwaarding had. In vergelijking met het prijspeil in juli kwam de inflatie in het eurogebied uit op 0.3 procent, terwijl dat voor de Europese Unie als geheel 0.2 procent bedroeg.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Euro begint handelsweek goed dankzij positieve inflatiecijfers' bijdraagt aan uw kennis.