Economen: Dit jaar geen renteverhoging in het Verenigd Koninkrijk

04-09-2017 16:43
Pas ergens in 2019 verhoogt de Britse centrale bank de rente, zo verwachten veel economen. Ze gaan er vanuit dat het monetair beleidscomité van de Bank of England niet bereid is om de rente te verhogen tijdens de Brexit onderhandelingen. In juli kwam de inflatie uit op 2.6 procent, wat ruim boven de doelstelling van de Britse centrale bank is (2 procent).

Renteverhoging als antwoord op hoge inflatie

Vorige week liet Michael Saunders, lid van het monetair beleidscomité van de Bank of England, weten dat een bescheiden renteverhoging nodig is om de hoge inflatie het hoofd te bieden. De basisrente in het Verenigd Koninkrijk staat al sinds augustus 2016 op 0.25 procent, na een verlaging van 0.25 procent in maart 2009.

Nog niet het geschikte moment

In juni stemden drie leden van het monetair beleidscomité voor een renteverhoging. Het was de eerste keer sinds mei 2011 dat zoveel leden voorstander waren van aanscherping van het monetair beleid. Diezelfde maand riep Andy Haldane, hoofdeconoom van de Bank of England, op tot een renteverhoging dit jaar. De gouverneur van de Britse centrale bank daarentegen, Mark Carney, liet in zijn speech in juni weten dat de tijd nog niet rijp is voor een nieuwe renteverhoging.

Renteverhoging minder urgent door afzwakkende inflatie

Stuart Green, hoofdeconoom Verenigd Koninkrijk bij Santander Global Corporate Banking, verwacht geen renteverhoging voor 2019. “We gaan ervan uit dat beleidsbepalers de rente niet verhogen zolang er niet meer duidelijkheid is over de handelsrelatie met de EU. Verder verwachten we dat de inflatie in 2018 afzwakt, waardoor de noodzaak om de rente te verhogen afneemt,” aldus Green.

Intensiteit kan omhoog

Overigens heeft vandaag een woordvoerder van Theresa May laten weten dat het Verenigd Koninkrijk bereid is om de Brexit onderhandelingen te intensifiëren. Na de besprekingen van afgelopen week lieten EU officials weten dat er te weinig progressie was geboekt. “We zijn bereid om de intensiteit van de onderhandelingen op te voeren. Dat is formeel nog niet geregeld, maar wel iets wat we kunnen bespreken. Bij dergelijke besprekingen gaat doorgaans het tempo omhoog naarmate de tijd vordert,” zo liet de woordvoerder optekenen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Economen: Dit jaar geen renteverhoging in het Verenigd Koninkrijk' bijdraagt aan uw kennis.