Amerikaanse Dollar begint handelsweek met koerswinsten

11-09-2017 15:47
De Greenback heeft deze maandag de weg omhoog gevonden, terwijl aandelenbeurzen wereldwijd naar recordhoogtes zijn gestegen. Beide bewegingen houden verband met het feit dat Noord-Korea afgelopen weekend geen rakettesten heeft uitgevoerd tijdens de viering van de stichting van de republiek. Dat zorgde op financiële markten voor de nodige opluchting.

Verwoestende gevolgen ondanks afzwakking

Ook het feit dat orkaan Irma is afgezwakt in de Verenigde Staten heeft de vraag naar veilige assets gedempt. Desalniettemin heeft de cycloon aan diverse mensen het leven gekost en zitten zo’n 6 miljoen huishoudens in Florida zonder stroom. Nadat Irma de stad Tampa vandaag aandeed, zwakte het af tot een cycloon van de eerste categorie. Toch blijven de hevige regenval en vloedgolven een serieuze bedreiging.

Grootste koerswinsten in 10 dagen

Europese aandelen zijn deze eerste handelsdag begonnen met een plus van 0.75 procent nadat verzekeringsmaatschappijen de wind in de rug kregen door de officiële afzwakking van Irma. Daar staat tegenover dat de Japanse Yen en staatsobligaties terrein hebben ingeleverd. De Amerikaanse Dollar heeft vandaag de grootste koerswinsten in tien dagen geregistreerd. Versus de Yen boekte de Greenback een plus van 0.5 procent, terwijl het ten opzichte van de Euro terrein terugwon.

Orkaan minder rampzalig dan gedacht

“Het goede nieuws is dat het oog van de orkaan ten westen van Miami is getrokken en sindsdien is afgezwakt tot de eerste categorie. Daarom lijkt de schade in Florida minder catastrofaal dan vorige week werd gevreesd, hoewel het leed nog altijd stevig te noemen is,” zo zei Chris Scicluna, hoofd economisch onderzoek bij Daiwa Capital Markets.

Compensatie voor sterke Euro

Vorige week bereikte de Euro de hoogste koersen sinds januari 2015, wat mede het gevolg was van de ECB bijeenkomst van afgelopen donderdag. “De aangetrokken groei in de eurozone compenseert mogelijk voor een deel de negatieve effecten van de hoge koers van de Euro,” zo liet Benoit Coeure, bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB) optekenen. Een zeurende valutakoers shock zou de inflatie kunnen frustreren, volgens Coeure.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Amerikaanse Dollar begint handelsweek met koerswinsten' bijdraagt aan uw kennis.