Pond bereikt laagste koers sinds oktober versus Euro

16-08-2017 14:30
De Britse valuta heeft de laagste koers in tien maanden bereikt ten opzichte van de Euro. Die koersbeweging is het gevolg van nervositeit over de cijfers inzake de werkgelegenheid en lonen. Ook de groeiende onrust over de Brexit onderhandelingen doet een duit in het zakje, wat ook geldt voor de voorspelling van Morgan Stanley dat de Euro het Pond volgend jaar voorbijstreeft.

Renteverhoging voorlopig van de baan

Uit officiële cijfers van vandaag blijkt dat de Britse inflatie in juli niet is gestegen, noch gedaald. Marktvolgers verwachten desalniettemin dat de inflatie op zal lopen, wat de druk op de consumentenbestedingen en kosten van levensonderhoud zal vergroten. Daarmee is de kans kleiner geworden dat de Britse centrale bank, de Bank of England, de rente volgend jaar verhoogt.

Britten moeten gaan lenen

De lonengroei is de afgelopen jaren achtergebleven bij het hogere prijsniveau, wat zout in de wonden is voor Britse consumenten, die bovendien kampen met overheidsbezuinigingen en hogere woonlasten. De spaarquote in het Verenigd Koninkrijk is in het tweede kwartaal gedaald tot 3.8 procent, wat betekent dat consumenten mogelijk moeten gaan lenen, zeker gezien de beperkte lonengroei.

Laagste werkloosheid sinds 1975

Ondertussen is de werkloosheid in het Verenigd Koninkrijk in het tweede kwartaal met 57.000 afgenomen. Daarmee staat het werkloosheidspercentage op het laagste peil sinds 1975. De druk op het reëel inkomen houdt aan, maar zwakt wel af. De gemiddelde weeklonen stegen in juli op jaarbasis met 2.1 procent, in vergelijking met 2 procent in juni.

Euro op weg om Pond voorbij te streven

Inmiddels ligt de Euro op koers om de Britse valuta voorbij te streven voor wat betreft de waarde. Volgens de Amerikaanse bank Morgan Stanley zal de gemeenschappelijke valuta van het eurogebied in de eerste drie maanden van 2018 meer waard zijn dan het Pond. In dat geval moet de koers van de Euro 12 procent stijgen om hoger uit te komen dan die van de Britse valuta. Andere banken verwachten dat de Euro (minimaal) evenveel waard zal worden als het Pond.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Pond bereikt laagste koers sinds oktober versus Euro' bijdraagt aan uw kennis.