Koersverlies voor Britse Pond na rentebesluit centrale bank

04-08-2017 13:06
De Bank of England heeft besloten om de rente ongewijzigd te laten, waarna het Britse Pond terrein heeft ingeleverd versus de concurrentie. Uit de notulen van de beleidsvergadering van deze maand blijkt dat zes bestuursleden voor handhaving van de rente stemden en twee tegen. Tijdens de vorige stemming waren er nog vijf leden voor en drie tegen.

Voorstemmer vervangen door tegenstemmer

De wijziging voor wat betreft de stemverhouding was het gevolg van de afwezigheid van Kristin Forbes, die bij de beleidsbijeenkomst in juni voor een renteverhoging stemde. Forbes is vervangen door Silvana Tenreyro, een academicus van de London School of Economics, die voor een ongewijzigd rentetarief stemde.

Teleurstellende groei en lagere inflatie

Ook Andy Haldane, hoofdeconoom van de Bank of England, besloot om voor handhaving van de huidige rente te stemmen. Door de tegenvallende economische groei en afzwakkende inflatie is de kans op een renteverhoging kleiner geworden. Na de uitslag van het Brexit referendum besloot de Britse centrale bank om de rente te verlagen tot een recordniveau. Dat tarief is sinds augustus 2007 niet meer veranderd.

Inflatiepeil verkleint kans op renteverhoging

Voordat de inflatie van juni (2.6 procent) bekend werd, namen de verwachtingen voor een renteverhoging toe. Dat hield verband met de hogere kosten van levensonderhoud als gevolg van de Brexit, wat de druk op consumenten in het Verenigd Koninkrijk verhoogde.

Verlaging groeiraming ongunstig voor Pond

“Het rentebesluit van de Bank of England heeft het zwakke Pond wat tegenwind bezorgd. De Britse centrale bank liet de rente namelijk ongewijzigd, waarbij zes leden van het monetair beleidscomité voor handhaving van het tarief stemden en twee tegen,” aldus valuta-analist Laura Parsons. “Het besluit van de centrale bank om de groeivoorspellingen voor dit en volgend jaar te verlagen, droeg bij aan de verliezen van het Pond.”

Greenback kampt met tegenwind

Ook de Amerikaanse Dollar heeft te maken met turbulentie en heeft vandaag verliezen geleden versus diverse concurrenten, waaronder de Euro. Laatstgenoemde valuta bereikte deze handelsweek de hoogste koers in 2.5 jaar ten opzichte van de Greenback. De koersontwikkeling van de Euro houdt verband met de Dollar-zwakte en de verwachting dat de Europese Centrale Bank het monetair beleid aanscherpt als gevolg van de aangetrokken groei. Ook ten opzichte van de Japanse Yen heeft de Greenback vandaag terrein verloren.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Koersverlies voor Britse Pond na rentebesluit centrale bank' bijdraagt aan uw kennis.