Duitse industriële productie gedaald, economie blijft op stoom

07-08-2017 16:12
De Duitse economie groeit stevig verder ondanks de verrassende afname van de industriële productie in juni. Het gaat om een (bijgestelde) daling van 1.1 procent ten opzichte van mei, volgens het Duitse federale statistiekbureau. Het is de eerste keer sinds december vorig jaar dat de index inzake de industriële productie op maandbasis een afname laat zien.

Dalingen versus stijging

Economen hadden gerekend op een bescheiden plus van 0.1 procent. De daling op maandbasis betreft zowel de fabrieksproductie (-1.4 procent) als de bouwsector (-1.0 procent). Daar staat tegenover dat in juni de energieproductie juist met 1.4 procent toenam in vergelijking met mei.

Opwaartse trend ondanks industriële zwakte

Het Duitse federale statistiekbureau bericht verder dat de industriële productie in het tweede kwartaal met 1.8 procent is toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal. Indicatoren inzake nieuwe orders en vertrouwen onder bedrijven in de industriële sector wijzen richting een opwaartse trend. Eind vorige maand liet de Ifo index inzake het Duitse bedrijfssentiment een recordhoogte zien.

Groei van 0.7 procent verwacht

“De daling in mei is niet het einde van de wereld, in tegendeel. Na vijf opeenvolgende maanden van stijgingen was het wachten op een technische adempauze,” zo zei Andreas Rees, econoom bij UniCredit. Rees verwacht dat de Duitse economie in het tweede kwartaal van dit jaar met 0.7 procent is gegroeid. Cijfers inzake de economische groei worden volgende week vrijgegeven.

Zomerse verkoeling

“Hoe onverwachts de afname van de industriële productie ook is, de Duitse economie ligt nog altijd op schema voor wat betreft een sterke kwartaalgroei,” aldus Carsten Brzeski, econoom bij ING. “Gezien de solide kerngegevens zijn de zwakkere industriële cijfers te vergelijken met een regenbui na een hete zomerdag: Een welkome verkoeling.”

Britten geven opnieuw minder uit

Ondertussen hebben Britse consumenten in juli voor de derde opeenvolgende maand minder uitgegeven. De groei van de huizenprijzen zwakte scherp af, wat een nieuwe dreun is voor de economie. De afgenomen consumentenuitgaven zijn het gevolg van het feit dat de inflatie hoger is dan de lonengroei. Daarnaast maken consumenten zich zorgen over de toestand van de Britse economie.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Duitse industriële productie gedaald, economie blijft op stoom' bijdraagt aan uw kennis.