Britse export naar EU in de lift door zwakke Pond

18-08-2017 14:54
Fabrieken in het Verenigd Koninkrijk hebben in de eerste helft van dit jaar geprofiteerd van de gestegen verkoop aan de EU. Gedurende de eerste zes maanden oversteeg de exportgroei de importexpansie. Desalniettemin importeert het Verenigd Koninkrijk veel meer dan dat het naar het buitenland exporteert, met als gevolg een tekort op de handelsbalans.

Algeheel handelstekort afgenomen

Uit cijfers blijkt dat tijdens het eerste half jaar van 2017 het tekort op de goederenhandelsbalans is teruggelopen tot €53 miljard. Daarbij gaat het om de import en uitvoer vanuit en naar de EU. In dezelfde periode vorig jaar liet diezelfde handelsbalans een tekort van €57.8 miljard zien. Het tekort op de gehele goederenhandelsbalans (EU + de rest van de wereld) liep in het eerste half jaar terug tot €83.7 miljard, ten opzichte van €102.2 miljard in dezelfde periode vorig jaar.

Gunstig voor export, ongunstig voor import

Producten die gemaakt worden in het Verenigd Koninkrijk varen wel bij de lagere koers van het Pond. Dat komt namelijk het concurrentievermogen van Britse goederen ten goede. Daar staat tegenover dat de import voor Britse bedrijven en consumenten juist duurder wordt.

Belangrijke handelspartners

Het Verenigd Koninkrijk exporteert voor €104 miljard aan goederen naar andere landen in de wereld. Tegelijkertijd bedraagt de uitvoer van goederen naar de Europese Unie €94.7 miljard. Het Verenigd Koninkrijk importeert voor €147.7 miljard aan goederen vanuit de EU, tegenover €134.7 miljard aan goederen vanuit de rest van de wereld.

Duitse export ruim twee keer zoveel dan import

In juni exporteerde Duitsland bijna twee keer zoveel naar het Verenigd Koninkrijk dan het importeerde (€6.8 miljard versus €3.6 miljard). Daarmee kwam het handelstekort in juni uit op €3.2 miljard. Frankrijk, een ander EU-lidstaat met veel invloed op de Brexit onderhandelingen, verkocht voor €2.9 miljard aan goederen aan het Verenigd Koninkrijk en importeerde voor iets meer dan €7.2 miljard. Dat resulteerde in een bescheiden tekort van €178 miljoen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Britse export naar EU in de lift door zwakke Pond' bijdraagt aan uw kennis.