Koerswinst voor Yen, Amerikaanse Dollar onder druk

28-07-2017 15:11
De Greenback heeft deze vrijdag, vlak voordat Aziatische valutahandelaren de handelsweek afsloten, terrein ingeleverd. Die koersontwikkeling houdt verband met de cijfers inzake het Amerikaanse bruto binnenlands product (BBP), die vandaag worden vrijgegeven. Tegelijkertijd heeft de Yen juist koerswinst geboekt dankzij een reeks cijfers die beter uitvielen dan verwacht.

Meer dan 12 maanden economische groei

Economische cijfers uit Japan wijzen richting duurzame groei in het tweede kwartaal, wat in lijn is met de optimistische economische prognose van de Bank of Japan. In de eerste drie maanden van dit jaar groeide de Japanse economie op jaarbasis met 1.0 procent. Inmiddels groeit de derde grootste economie ter wereld al ruim een jaar.

Stevige groei Japanse consumptie

Analisten blijven optimistisch voor wat betreft de groei van het Japanse BBP in het tweede kwartaal. Dat houdt mede verband met de opleving van de consumptie door Japanse huishoudens, die 60 procent van de economische activiteiten in het Aziatische land beslaat. De consumentenuitgaven stegen (+2.3 procent) voor het eerst sinds februari 2016 en markeren de grootste stijging sinds augustus 2015.

Werkloosheid gedaald, inflatie ruim onder doelstelling

Tegelijkertijd is de werkloosheid in Japan tot 2.8 procent gedaald in juni, wat bewijst dat de verkrapping op de Japanse arbeidsmarkt verder toeneemt. Desalniettemin blijft de inflatie ruim onder de doelstelling die de centrale bank hanteert (2.0 procent). De kern consumentenprijsindex (CPI) liet in mei een peil van 0.4 procent zien en kwam daarmee overeen met de verwachtingen van analisten.

Spaanse economische groei trekt verder aan

Ook de Spaanse economie presteert goed, zo blijkt uit cijfers van het Instituto Nacional de Estadística (INE). In het tweede kwartaal heeft het Spaans BBP de grootste groei in 24 maanden geboekt. Daarmee komt het expansieniveau in de buurt van de groei die het Zuid-Europese land boekte voor het begin van de economische recessie in 2008. In de periode april – juni realiseerde de Spaanse economie een groei van 0.9 procent, ten opzichte van 0.8 procent in het voorgaande kwartaal.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Koerswinst voor Yen, Amerikaanse Dollar onder druk' bijdraagt aan uw kennis.