Koersdaling Pond ondanks positieve cijfers Britse bouwsector

02-06-2017 21:17
Het Britse Pond heeft op de laatste handelsdag van deze week verliezen geleden ondanks goede economische berichten. Het gaat daarbij om cijfers van IHS Markit/CIPS inzake de bouwsector in het Verenigd Koninkrijk. Die inkopersindex steeg in mei tot 56.0 ten opzichte van 53.1 in april, wat veel beter was dan de door analisten voorspelde 52.7 meting.

Geen profijt van positieve cijfers

Ook gister verschenen er positieve cijfers inzake de Britse economie. Daarbij ging het om de inkopersindex inzake de productiesector, die in mei licht daalde tot 56.7 na het hoogste peil in drie maanden in april (57.3). Desondanks lijken valutahandelaren zich vooral op de komende verkiezingen te richten, waardoor het Pond niet profiteert van de positieve macro-economische cijfers.

Onverwachtse economische groei

Vandaag komt ook het Griekse statistiekbureau met gunstige economische berichten. In de eerste drie maanden van dit jaar was er namelijk sprake van economische expansie. In vergelijking met het vierde kwartaal in 2016 bedroeg de groei 0.4 procent. Vorige maand berichtte datzelfde statistiekagentschap nog over een krimp van 0.1 procent in het eerste kwartaal van dit jaar.

Expansie in plaats van krimp

De onverwachtse groei is logischerwijs een meevaller voor de Griekse regering. In de laatste drie maanden van vorig jaar was er sprake van een krimp van 1.1 procent in vergelijking met het derde kwartaal. Op basis van nieuwe berekeningen bedraagt de economische groei in het eerste kwartaal van dit jaar 0.9 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2016.

Economische groei dankzij nieuwe cijfers

De stevige bijstelling is volgens het Griekse bureau voor de statistiek het gevolg van nieuwe cijfers die zijn meegenomen in de berekeningen. Daarbij gaat het onder meer om de betalingsbalans cijfers van maart en om de omzetindex inzake de Griekse dienstensector.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Koersdaling Pond ondanks positieve cijfers Britse bouwsector' bijdraagt aan uw kennis.