Eurozone inflatie deze maand gedaald tot 1,4 procent

01-06-2017 21:48
Uit officiële cijfers blijkt dat de inflatie in het eurogebied deze maand is teruggelopen tot 1.4 procent. In april kwam de inflatie op jaarbasis nog uit op 1.9 procent, volgens Eurostat. De daling is volgens het statistiekagentschap vooral het gevolg van de lagere brandstofprijzen. In april gingen die prijzen met 7.6 procent omhoog, terwijl er deze maand sprake is van een stijging van 4.6 procent. Tabakswaren, alcoholische dranken en voedsel zijn amper duurder of goedkoper geworden.

Inflatiedoelstelling verder weg

Dankzij de afgezwakte inflatiegroei is de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) verder uit beeld geraakt. Die gaat namelijk uit van een niveau van net geen 2 procent. Marktvolgers en andere deskundigen hadden een inflatie van 1.5 procent verwacht.

Ook kerninflatie gedaald

Om de effecten van fluctuerende prijzen te beperken, richt de Europese Centrale Bank zich op de kerninflatie. Die graadmeter neemt energie- en voedselprijzen niet mee. In mei bedraagt de kerninflatie 0.9 procent, ten opzichte van 1.2 procent in de voorgaande maand. Verwacht wordt dat de inflatie de komende tijd last blijft houden van de energieprijzen. Om die reden is het niet voor de hand liggend dat de inflatie op korte termijn koers zet richting de doelstelling van de ECB.

Kerninflatie lijkt laag te blijven

“Ondanks de gedaalde werkloosheid zal de loongroei in de regio beperkt zijn doordat arbeidsmarkten zwak blijven. Om die reden zal ook de kerninflatie betrekkelijk laag blijven,” zo is te lezen in de mondiale economische prognose van de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's Investors Service.

Negatieve effecten van lage rentes

Het is niet waarschijnlijk dat de gedaalde inflatie een einde maakt aan de kritiek op de Europese Centrale Bank. Criticasters uit delen van Noord-Europa trekken doorgaans de ECB analyse van de arbeidsmarkten en de onderliggende inflatie niet in kwestie. Wel beweert men dat spaarders oneerlijk worden bestraft door de lage rentes. Daarnaast nemen lage rentes op overheidsobligaties de druk weg bij Zuid-Europese politici om economische hervormingen door te voeren.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Eurozone inflatie deze maand gedaald tot 1,4 procent' bijdraagt aan uw kennis.