Zwakke start Greenback, Kiwi Dollar doet goede zaken

15-05-2017 13:29
De Dollar is de handelsweek zwak begonnen ten opzichte van andere belangrijke valuta’s, met uitzondering van de Japanse Yen. Het effect van de teleurstellende cijfers inzake de Amerikaanse inflatie en detailhandel is tijdens de eerste handelsdag van deze week nog merkbaar. Ondertussen zijn de verwachtingen voor een renteverhoging in juni nog steeds hoog.

Gunstige vooruitzichten voor Merkel

Valutahandelaren richten zich momenteel op positieve ontwikkelingen elders, vooral in Europa. De verkiezingsoverwinning van de Christlich Demokratische Union Deutschlands (CDU) afgelopen weekend in Noord-Rijnland-Westfalen vergroot de kans dat Merkel later dit jaar voor de vierde opeenvolgende keer tot bondskanselier wordt gekozen.

Minister-president geen lid van En Marche

De politieke risico’s in Europa worden daarmee steeds kleiner. Het nieuws dat de Franse president Macron overweegt om een minister-president uit de centrumrechtse Republikeinse Partij te benoemen, is een ondersteunend signaal richting de parlementsverkiezingen in juni. Daarbij gaat het om Édouard Philippe, die momenteel burgemeester van Le Havre is, maar geen lid is van En Marche.

Vrijheidspartij nipt aan de leiding in Oostenrijk

De instorting van de Oostenrijkse regeringscoalitie biedt nieuwe kansen voor het nationaal populisme. In de peilingen heeft de Vrijheidspartij een kleine voorsprong op de Sociaal-Democratische Partij (SPÖ). Opvallend genoeg signaleerde de Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP), de centrumrechtse coalitiepartner van de sociaaldemocraten, het einde van de regeringscoalitie. De ÖVP heeft een sterk anti-immigratie standpunt ingenomen om stemmers bij de Vrijheidspartij weg te halen.

Kiwi Dollar boekt winsten

Ondertussen doen valuta’s gelinkt aan grondstoffen goede zaken vandaag als gevolg van de sterk gestegen prijzen van ruwe olie. De Nieuw-Zeelandse Dollar profiteert dankbaar van die ontwikkeling, terwijl het ook baat heeft bij positieve economische cijfers uit eigen land. Zo stegen de detailhandelsverkopen, bijgesteld voor seizoensinvloeden, in het eerste kwartaal met 1.5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Marktvolgers gingen uit van een plus van 1.1 procent. Exclusief volatiele componenten bedroeg de stijging 1.2 procent, wat ook boven de verwachtingen is.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Zwakke start Greenback, Kiwi Dollar doet goede zaken' bijdraagt aan uw kennis.