Groei Britse economie afgezwakt in eerste kwartaal

26-05-2017 16:28
In de eerste drie maanden van dit jaar heeft de expansie van de Britse economie aan kracht ingeboet. Uit officiële prognoses blijkt dat de groei in het eerste kwartaal is teruggevallen tot 0.2 procent. In het vierde kwartaal van 2016 bedroeg de economische expansie nog 0.7 procent. De vorige prognose ging uit van een plus van 0.3 procent.

Lagere export en consumentenbestedingen

Volgens kenners heeft de terugval te maken met het naderend einde van het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk. In de eerste drie maanden van dit jaar zwakte ook de export af, zo blijkt uit cijfers van het Office for National Statistics (ONS). Tegelijkertijd namen ook de consumentenbestedingen af en diens bijdrage aan de economische expansie was het kleinst sinds 2014.

Koopkracht afgenomen

Sinds de uitslag van de volksraadpleging inzake het EU-lidmaatschap heeft de koers van het Pond flink wat terrein ingeleverd. Dat is één van de oorzaken voor de sterk oplopende inflatie in de afgelopen maanden. Daar staat tegenover dat de lonen amper stijgen, waardoor de koopkracht is afgenomen.

Onduidelijkheid over Brexit voorwaarden

Marktvolgers en andere deskundigen verwachten dat de Britse economische groei dit jaar nauwelijks zal aantrekken. Er is op dit moment nog weinig bekend over de exacte voorwaarden inzake de beëindiging van het EU-lidmaatschap. De besprekingen daarover moeten nog van start gaan, waardoor er nog veel onduidelijkheid is omtrent dat thema.

Vervroegde verkiezingen noodzakelijk

In juni gaan de Britten opnieuw naar de stembussen, terwijl die aanvankelijk pas in 2020 zouden plaatsvinden. Op 8 juni staat de stembusgang op het programma in het Verenigd Koninkrijk. Theresa May heeft de verkiezingen vervroegd om de harmonie binnen de Britse politiek te verbeteren. Dat laatste is van belang bij het verkrijgen van een nieuwe volmacht voor wat betreft de onderhandelingen met de EU.

Yen vaart wel bij inflatiecijfers

Ook in Tokyo is de inflatie opgelopen, maar daarbij gaat het om een stijging van 0.1 procent in mei. Dat is meer dan analisten hadden verwacht. In april was er sprake van een daling van 0.1 procent. De Japanse Yen heeft vandaag geprofiteerd van het inflatiecijfer van deze maand. Andere macro-economische cijfers lieten een minder gunstig beeld zien, maar die hebben tot dusver geen negatief effect op de koersontwikkeling van de Japanse valuta. De kerninflatie voor heel Japan bedroeg in april +0.3 procent, na een 0.2 procent stijging in maart.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Groei Britse economie afgezwakt in eerste kwartaal' bijdraagt aan uw kennis.