Gemengde resultaten Britse Pond door blijvende focus op Brexit

01-05-2017 16:06
Tijdens de eerste handelsdag van deze week laat de Britse valuta een wisselend beeld zien, met onder andere winsten versus de Japanse Yen. Daar staat tegenover dat de koers van het Pond vlak was ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. Afgelopen vrijdag boekte de Britse valuta winsten versus verschillende concurrenten, waaronder de Yen en Greenback.

Lastige en taaie klus

De wisselende resultaten van vandaag zijn het gevolg van de aanhoudende druk door de Brexit onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie (EU). Het beloven langdurige en bijzonder taaie gesprekken te worden. De EU lidstaten bereikten afgelopen zaterdag een mandaat voor de gesprekken over de Brexit. Kenners verwachten dat Londen en Brussel op veel punten frontaal tegenover elkaar staan.

Liever geen akkoord dan een slecht akkoord

Ook de Britse premier, Theresa May, ziet in dat de onderhandelingen niet bepaald een ‘walk in the park’ zullen zijn. “Sommige uitlatingen van Europese politici laten zien dat de besprekingen op bepaalde momenten een taaie klus zullen zijn,” aldus May. De 60-jarige Britse politicus onderstreepte verder dat geen akkoord beter is dan een slecht akkoord. Daarmee laat May doorschemeren dat ze bereid is om weg te lopen als de onderhandelingen niet goed lopen. Sommige EU officials denken dat de premier van het Verenigd Koninkrijk bluft.

Naïviteit in Londen

In Brussel verbaast men zich over het positivisme over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Volgens Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie, denken de Britten te makkelijk over de onderhandelingen met de EU. Andere bronnen in Brussel typeren de houding van het Verenigd Koninkrijk als ‘naïef’, terwijl Juncker de Britse premier een gebrek aan realiteitsbesef verwijt. Om die reden lijkt een harde Brexit veel waarschijnlijker dan een voorspoedige, gemakkelijke uittreding.

Aussie Dollar doet goede zaken

Ondanks zwakke economische cijfers uit China, de belangrijkste handelspartner van Australië, doet de Aussie Dollar het goed vandaag. Daarmee sluit het zich aan bij de rally van veel andere Aziatische valuta’s nadat de VS vannacht voorkwam dat de overheid later deze week stil zou komen te liggen. Het Amerikaanse congres ging akkoord met het begrotingsvoorstel voor de federale overheden, waarmee een bedrag van 1 biljoen Dollar is gemoeid. Die overheden zouden tot september hebben stil gelegen als men geen akkoord had bereikt.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Gemengde resultaten Britse Pond door blijvende focus op Brexit' bijdraagt aan uw kennis.