Economische groei eurogebied aangetrokken tot 0,5 procent

03-05-2017 13:35
De voorspoedige ontwikkeling van de eurozone economie heeft zich in de eerste drie maanden van 2017 doorgezet. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. Volgens het statistiekagentschap van de Europese Unie (EU) groeide de economie van het eurogebied in het eerste kwartaal met 0.5 procent ten opzichte van het vierde kwartaal in 2016.

Conform de verwachtingen

Het gaat volgens Eurostat om een initiële berekening. Het groeicijfer van het eerste kwartaal komt overeen met de verwachtingen van de meeste marktvolgers en andere experts. De expansie van 0.5 procent wijkt niet veel af van de economische groei in de laatste drie maanden van 2016. Eurostat heeft het oorspronkelijke cijfer voor het vierde kwartaal van 2016 bijgesteld.

EU economie boekt expansie van 1.7 procent

Op jaarbasis, in vergelijking met het eerste kwartaal in 2016, groeide de eurozone economie met 1.7 procent. Ook de economie van de Europese Unie in z’n geheel boekte vooruitgang in de eerste drie maanden van dit jaar. In vergelijking met het vierde kwartaal van vorig jaar bedraagt die economische expansie 0.4 procent en ten opzichte van dezelfde periode in 2017 komt de vooruitgang neer op +1.9 procent.

Bouwsector Verenigd Koninkrijk groeit verder

Ondertussen blijft de Britse bouwsector het goed doen, zo blijkt uit de betreffende inkoopmanagersindex van Markit/CIPS. Die graadmeter steeg in april tot 53.1 na een peil van 52.2 in maart. Experts hadden verwacht dat de index weinig verandering zou laten zien. De stijging in april betekent de grootste tot dusver in 2017.

Inflatiedruk neemt toe

Uit cijfers van het British Retail Consortium blijkt dat de zogeheten ‘shop price index’ in april op jaarbasis 0.5 procent daalde. In datzelfde rapport valt te lezen dat de deflatiegroei op maandbasis is afgezwakt doordat retailers vechten tegen de inflatiedruk als gevolg van de lagere koers van het Britse Pond.

Wisselende economische cijfers

De koersontwikkeling van het Britse Pond is vandaag soft te noemen, hoewel de valuta de verliezen versus sommige concurrenten gedeeltelijk heeft goedgemaakt. Ten opzichte van de Euro en de Japanse Yen heeft het Pond zelfs alle verliezen uitgewist. Doordat fundamentele economische cijfers een wisselend beeld laten zien, is het voor de Britse valuta lastig om voet aan de grond te krijgen. Tegenover de positieve macro-economische cijfers staat namelijk de Brexit angst.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Economische groei eurogebied aangetrokken tot 0,5 procent' bijdraagt aan uw kennis.