Britse Pond wint terrein door onrust rondom Donald Trump

19-05-2017 17:10
Het Pond heeft vandaag winsten geboekt versus de Dollar, die op koers ligt voor de slechtste week sinds juli vorig jaar. De Greenback heeft duidelijk last van de onrust die de Amerikaanse president veroorzaakt. Donald Trump heeft het niet bepaald makkelijk sinds zijn aantreden in november vorig jaar, en alle controverse rondom de president is niet bepaald gunstig voor de Dollar.

Alle winsten uitgewist

Gister verloor het Pond nog terrein ten opzichte van de Greenback, die gister een herstelrally beleefde. Inmiddels zijn alle Dollar winsten van na de verrassende uitslag van de presidentsverkiezingen in november verdwenen. Trump wordt beschuldigd van pogingen om het federaal onderzoek naar Michael Flynn, voormalig nationaal veiligheidsadviseur van het Witte Huis, te beïnvloeden.

Vertraging of zelfs afzetting

Dat nieuws heeft z’n impact gehad op zowel de koersontwikkeling van de Dollar als op aandelenmarkten. Investeerders vrezen dat de beschuldigingen sowieso de plannen van Trump inzake belastingverlagingen en infrastructurele investeringen zullen vertragen. In het ongunstigste geval resulteren de beschuldigingen zelfs in afzetting van de president.

Trend wint aan kracht

Volgens Paresh Upadhyaya, directeur valutastrategie bij Pioneer Investments, zijn de Dollar koersverliezen van deze week een versnelling van de trend die zich rond de jaarwisseling inzette. “Valutamarkten waren de eerste asset klasse die sinds medio januari de verwachtingen inzake realisatie van Trumps volledige economische agenda terugschroefden,” zo liet Upadhyaya optekenen.

Daling in plaats van stijging

In tegenstellig tot de Greenback vertoont de koersontwikkeling van de Canadese Dollar geen duidelijke trend. Dat is logisch gezien het gemengde beeld dat macro-economische cijfers vandaag lieten zien. De Canadese detailhandelsverkopen stegen in maart met 0.7 procent, na een daling van 0.4 procent in februari. Dat is veel beter dan de stijging van 0.4 procent waar de meeste economen vanuit gingen. Exclusief de volatiele autoverkoop was er sprake van een daling van 0.2 procent, terwijl deskundigen juist een stijging van 0.2 procent hadden voorspeld.

Mindere groei dan verwacht

De Canadese consumentenprijsindex steeg in april ten opzichte van de voorgaande maand met 0.4 procent. In maart was er nog sprake van een groei van 0.2 procent. Analisten voorspelden een plus van 0.5 procent voor april.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Britse Pond wint terrein door onrust rondom Donald Trump' bijdraagt aan uw kennis.