Werkgelegenheid EU bereikt hoogste peil ooit

25-04-2017 22:15
Vorig jaar groeide de werkgelegenheid in de Europese Unie tot het hoogste niveau ooit, volgens Eurostat. Het statistiekagentschap bericht dat in 2016 ruim 71.1 procent van de Europeanen in de leeftijdscategorie 20 – 65 betaald werk had. In het voorgaande jaar lag dat peil precies één procentpunt lager, terwijl het vorige record uit 2008 stamt.

Hoogste werkgelegenheid Zweden

De Europese Unie heeft als doelstelling dat de werkgelegenheid in 2020 minimaal 75 procent van de beroepsbevolking bedraagt. In 2016 wisten acht EU landen dat niveau al te realiseren. Het beste jongetje van de klas was Zweden, waar 81 procent van de beroepsbevolking een betaalde baan had. Daarna kwam de Duitse werkgelegenheid, gevolgd door de Britse en Deense. In Nederland had 77 procent van de beroepsbevolking betaald werk in 2016.

Werkgelegenheid vrouwen zesde jaar op rij gestegen

Uit de cijfers van Eurostat blijkt verder dat de werkgelegenheid onder zowel het vrouwelijk als het mannelijk deel van de beroepsbevolking is gestegen. In 2016 bedroeg de werkgelegenheid onder mannen 76.9 procent, in vergelijking met 75.9 in 2015. Dat is nog ruim onder het record uit 2008, toen 77.8 procent van de mannen een betaalde baan had. Al zes jaar lang groeit de werkgelegenheid onder vrouwen, zoals ook vorig jaar toen er sprake was van een peil van 65.3 procent.

Spanje noteert grootste tekort

Het Europese statistiekbureau bericht verder dat vier EU lidstaten vorig jaar een begrotingstekort van 3 procent of meer hadden. Spanje spande de kroon met een tekort van 4.5 procent, terwijl Frankrijk het met 3.4 procent iets beter deed. Roemenië en het Verenigd Koninkrijk hadden een tekort van 3 procent van het bruto binnenlands product (BBP).

16 lidstaten met staatsschuld van ruim 60%

Roemenië scoorde wel goed voor wat betreft de overheidsschuld als percentage van het BBP. Die bedroeg in het Oost-Europese land eind vorig jaar 37.6 procent. In Estland was de overheidsschuld slechts 9.5 procent, terwijl ook Luxemburg (20 procent), Bulgarije (29.5 procent) en Tsjechië (37.2 procent) het goed deden. Op EU niveau hadden vorig jaar 16 lidstaten een staatsschuld van meer dan 60 procent van het BBP.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Werkgelegenheid EU bereikt hoogste peil ooit' bijdraagt aan uw kennis.