Britse Pond stabiel na rally van dinsdag, koersverlies Aussie Dollar

19-04-2017 16:49
Gister kwam premier Theresa May met een verrassende mededeling inzake vervroegde verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, waarna het Pond flinke koerswinsten boekte. Vandaag is de koersontwikkeling van de Britse valuta stabiel ten opzichte van de belangrijkste concurrenten. Tegelijkertijd heeft het Pond bescheiden winsten geboekt, onder andere versus de Yen.

Verkiezingen om positie te verstevigen

De Britse premier verraste gister door vervroegde verkiezingen aan te kondigen in een poging om de macht van haar politieke partij te consolideren. De Conservatieve Partij is momenteel namelijk populair onder de Britse bevolking. Als het Lagerhuis akkoord gaat, verstevigt May bovendien haar positie tijdens de onderhandelingen met de Europese Unie over de Brexit. Financiële markten, waaronder valutamarkten, reageerden positief op de mededeling, maar dat effect is vandaag weggeëbd na de ferme rally van gister.

Eendracht maakt macht

In de ogen van May ontbreekt het in het Britse parlement momenteel aan eensgezindheid inzake de Brexit. “Verkiezingen op korte termijn zijn noodzakelijk gezien de verdeeldheid binnen het politiek bestel,” zo liet de Britse premier gister optekenen. Aversie van bepaalde politieke partijen frustreert het proces van uittreding uit de Europese Unie, volgens May. Verkiezingen moeten voor meer eensgezindheid zorgen en de politieke verdeeldheid in het parlement verminderen.

Ongunstig marktsentiment voor Aussie Dollar

De koersontwikkeling van het Pond staat in schril contrast met die van de Australische Dollar. Laatstgenoemde valuta heeft vandaag voor de tweede opeenvolgende dag koersverliezen geleden ten opzichte van de meest verhandelde valuta’s. Die beweging is het gevolg van het ongunstig marktsentiment voor valuta’s die geassocieerd worden met grondstoffen en groei. Positieve binnenlandse macro-economische cijfers van vandaag konden koersverlies voor de Australische Dollar niet voorkomen.

Solide groei eerste half jaar

In maart nam de verkoop van nieuwe motorvoertuigen met 1.9 procent toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, bijgesteld voor seizoensinvloeden. De Westpac-Melbourne Institute Leading Index steeg in maart in vergelijking met de vorige maand. Het aanhoudend positieve signaal van die index vergroot de kans op solide groei in de eerste helft van 2017, zo is te lezen in het rapport van datzelfde instituut. Tegelijkertijd neemt risicoaversie toe als gevolg van geopolitieke spanningen, vooral rond Noord Korea.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Britse Pond stabiel na rally van dinsdag, koersverlies Aussie Dollar' bijdraagt aan uw kennis.